Raskausviikko 10

12.07.2021

Vaatteiden valinta alkuraskauden aikana alkaa olla hankalaa

Vaatteiden valintaan pitää jo kiinnittää huomiota, koska en vielä halua näyttää raskautta ulospäin. Myös edellisten raskauksieni aikana vatsani on alkanut tosi nopeasti kasvaa eteen ja keskelle, jolloin se alkaa melkein heti pömpöttämään. 

Minulla on muutenkin notkoselkä ja vähän pömppö vatsa, joten se ei paljoa vaadi, että vatsani pullottaa pyöreästi vaatteiden alta.


Liian väljät vaatteet ovat huomiota herättäviä, ja sopivassa kulmassa näytän vielä enemmän raskaalta kuin edes olen. Reisistä ja pepusta tarpeeksi kireät housut tai sortsit ja pussukkapaidat vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta. Tiettyjen mekkojen leikkaus on myös tarpeeksi kireä ylhäältä, jotta minulle ei tule telttafiilistä. 

Perheeni.fi:n omat tyylikonsultti Annika antaa vinkkejä raskausajan pukeutumiseen.

Raskauspahoinvointi

Aaltoileva pahoinvointi jatkuu ja ehkä jopa voimistuu. Voinko tehdä mitään sen suhteen, millaista ruokaa syön, jotta pahoinvointi olisi vähäisempää? Kesän grillikausi käy kuumana, ja ainakin rasvainen ruoka vain pahentaa pahoinvointia entisestään. Tässä kohtaa rasvaisen ruuan himo ja helpotus ei todellakaan päde kuten esimerkiksi normaalissa tilassa krapulapäivän aikana. Ranskalaiset ja kaikki friteerattu ruoka on aivan vihoviimeinen valinta

Yritän syödä kasviksia, mutta huomaan tarvitsevani kuitenkin aika paljon proteiinia, joten lihaa, kanaa ja kalaa pitää löytyä lautaselta. Grillattu pihvi tai kanan rintafilee tai kunnon pala lohta kasvisten kera vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta. Salaattiin voi myös lisätä raskaana olevalle sopivia juustoja. Kunhan muistan tarkistaa, että niissä on käytetty pastöroituja maitotuotteita. 

Lopulta päädyn siihen, että minun on pakko katsoa kelloa ja laskea tunteja, jotta osaan ajoittaa ruokailuni oikein. Paras tapa vaikuttaa olevan mahdollisimman tasainen verensokeri läpi koko päivän. Syön vähintään kolmen tunnin välein ja pidän välipalat tarpeeksi runsaina. Näin lounaan ja päivällisen aikana en ole liian nälkäinen, eikä kerta-annoksesta tule liian suuri.

Välillä mieleni tekee myös vähän makeata, mutta jo muutama karkki voi jälkikäteen tuntua inhottavalta. Jätski sen sijaan tuntuu raikkaalta ja vaikuttaa myönteisesti pahoinvointiin. Ainakin hetkellisesti 😊.

Seksi

Normaalin raskauden aikana on turvallista harrastaa seksiä. On tärkeää miettiä rauhassa ja ilman lisäpaineita, mikä tuntuu hyvältä ja mitä itse haluaa. Pahoinvointi voi aiheuttaa haluttomuutta, ja oman kehon suuret muutokset voivat tuoda mukanaan epävarmuutta. Monilla kuitenkin seksielämä jatkuu raskauden aikana normaaliin tapaan, ja useilla voi kaikkien aistien herkistyessä olla jopa entistä enemmän seksuaalisia haluja.

Tärkeää on tietenkin myös huomioida parisuhde ja oman kumppanin ajatuksia. Seksielämästä kannattaa keskustella, sillä kumppanilla voi esimerkiksi olla huoli turvallisuudesta tai muita ajatuksia. Oma seksielämäni on jatkunut melko normaaliin tapaan raskauksieni aikana. Kasvava maha toki aiheuttaa fyysisiä haasteita, mutta niistä on aina selvitty. Toki tulee varoa asentoja, joissa vatsaan kohdistuu painetta, mutta sitä tulee varoa muutenkin.

Kerroin verenvuodosta aikaisempien viikkojen aikana, ja nyt sitten tällä viikolla tuli taas punaista verenvuotoa seksin lopussa ja sen jälkeen. Eikö tämä jo voisi loppua? No, peseydyin kunnolla, eikä vuoto enää jatkunut. Aikaisempien raskauksieni aikana minulla ei ole koskaan tullut verenvuotoa seksin yhteydessä. Jos tämä nyt on sitä kohdun tyhjennystä, niin olisiko se nyt tässä?

Varhaisraskauden laboratoriotutkimukset

Olin loppuviikosta varannut terveyskeskuksen verkkoajanvarauksesta ajan varhaisraskauden laboratoriotutkimuksiin. Siinä minulta tarkastettiin veriryhmä ja Rhesus-tekijät sekä sairauksista testattiin kuppa, HIV ja B-hepatiitti. Vien laboratorioon samalla myös koeputket kotona tehdystä raskauden ajan virtsakokeesta.

Sen tekeminen vaati hieman suunnittelua, koska näyteastiaan pitää saada vähintään neljä tuntia virtsarakossa ollut pissanäyte. Kun näyte on saatu astiaan, tulee se heti imeyttää siitä kahteen koeputkeen, jotka pitää viedä laboratorioon neljän tunnin sisällä näytteen ottamisesta. Virtsakokeessa tutkitaan mahdollinen infektio ja mitataan sokerin ja proteiinin määrät.

Näen kaikki laboratoriotulokset itse heti Omakannasta, mutta vastausten tulkinnan ja mahdollisten kysymysten osalta pitää odottaa seuraavaan neuvolakäyntiin tai soittaa neuvontapuhelimeen.