Kalan valmistaminen


Paista kala pannulla

Kun paistan ohuita kalafileitä, sirottelen hieman suolaa kalan pintaan molemmin puolin noin 5-10 minuuttia ennen paistoa. Paistan kalafileet nopeasti voissa. Kun kalan väri muuttuu ja kalan liha lohkeilee on kala kypsä. Usein kala paistetaan liian kypsäksi. Kannattaa maistaa, mikäli epäröit kalan kypsyyttä.

Jos käytät turskaa, niin turskan seläke kannattaa ensin laittaa suolaliemeen, jonka jälkeen pinta kuivataan paperilla. Pyöritä seläkkeet pankojauhoissa ja paista pannulla. Tämä on lasten ehdoton suosikki uuniperunalohkojen kera, niin kutsuttu "fish & chips".

Kalaa uunissa 

Suolaan kalan usein 10-prosenttisella suolaliemellä ennen sen kypsennystä.

Sekoita 1 litra kylmää vettä ja 1 dl suolaa, kunnes suola on liuennut.

Kaada liemi kokonaisen kalan tai fileen tai annospalojen päälle ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia kalan paksuudesta riippuen, jos sinulla on kokonainen kala, niin suolaaminen kestää hieman pidempään.

Pyyhi sen jälkeen kala kuivaksi ja laita voideltuun uunin kestävään vuokaan.

Aseta paistolämpömittari kalaan ja kypsennä 90°C kunnes kalan sisälämpötila on 45 °C - 48 °C.