Hiljaiset signaalit

08.01.2024

Loppukeväällä, kesällä ja vielä alkusyksynä 2020 elämä vaikutti vielä varsin tavalliselta, vaikka koulut oli suljettu ja harrastus tauolla. Olihan vain normaalia, että arkiliikunnan ja harrastusten vähetessä mukaan tuli vähän omatoimisia jumppia ja lenkkejä, eikö? 

Siinäkään ei ole mitään mitään erityistä, että lapsi ei välttämättä kuumana kesäpäivänä halunnut jäätelöä, koska ei ollut karkkipäivä, eihän? Sehän on vain hyvä, että lapsi säätelee herkkujen syöntiä omatoimisesti.


Mielialavaihtelutkin ovat esiteinille normaaleja – kyllähän sitä kerran voi tirauttaa muutaman kyyneleen ihan muuten vain. Eikä ihan aina jaksa nähdä kavereitakaan, on parempi keskittyä välillä läksyihin. 

Kellojen olisi pitänyt kuitenkin soida. Syömishäiriö on kuitenkin siitä viheliäinen sairaus, että se on mestari piiloutumaan. Monet oireet on helppo tulkita tavallisiksi tai peräti hyviksi toimintamalleiksi. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen on lähtökohtaisesti positiivinen asia. Jos lapsi viiltelee itseään, on päivänselvää, että jotain on pahasti vialla. Mutta sipsien syömättä jättämistä tai urheilemaan lähtemistä on vaikea nähdä hälyttävinä merkkeinä. 

Sellaisia ne kuitenkin voivat olla. Etenkään potilas itse ei ymmärrä sairastuvansa. Tätä kutsutaan sairaudentunnottomuudeksi. Sen sijaan sairastunut tekee kaikkensa antaakseen vaikutelman, että kaikki on kunnossa. Eikä ihme, sillä niin hän vilpittömästi ajattelee. 

Vaikka potilas olisi jo pelkkää luuta ja nahkaa, kehonkuva on niin vääristynyt, että hän pitää itseään lihavana. Sairaudentunnottomuus puolestaan liittyy elimellisesti toiseen paranemista vaikeuttavaan piirteeseen: vahvaan hoitovastaisuuteen. Miksi hakeutua hoitoon, jos mikään ei ole vialla?

Asteittain lisääntyvä syömisen kontrollointi, ystävyyssuhteista vetäytyminen ja hitaasti mutta varmasti paheneva alakulo olivat jälkeenpäin ajateltuna hyvin selkeitä signaaleja. Emme vain osanneet lukea niitä, koska kaikki oli pääpiirteissään hyvin. Ja se mikä ei ollut, oli helposti selitettävissä alkavalla murrosiällä ja nuoreksi naiseksi kasvamisella.


Jakso 2/9 selviytymistarinan seuraava jakso "Tilanteen paljastuminen"