Jos vatsalihasten erkauma ei parane, leikkaushoidosta on hyötyä
Raskauden aikana suorat vatsalihakset (Rectus abdominis) erkanevat kauas toisistaan, kun keskellä vatsaa oleva lihaskalvon saumakohta (Linea alba) leviää. Se palautuu useimmiten ennalleen, mutta valitettavasti aina näin ei käy.
Lantionpohjan ja syvien vatsalihasten vahvistaminen on erittäin tärkeää. Kovasta treenaamisesta huolimatta, äideille voi synnytyksen jälkeen jäädä vatsalihasten kalvon venähtymä eli rektusdiastaasi.
Diastaasilla ei ole vielä omaa diagnoosinumeroa. Sen vuoksi sitä ei aina tunnisteta sairauden hoidoksi, vaikka pahimmillaan se voi heikentää äidin elämänlaatua ja voi aiheuttaa hankalia selkäkipuja ja paljon erilaisia vaivoja.
Olen lääketieteen ja kirurgian tohtori Hilkka Peltoniemi ja toimin kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkärinä. Tämän artikkelin videossa kerron tarkemmin diastaasista sekä sen aiheuttamista oireista ja missä tilanteessa leikkaus voi olla tarpeen. Lisäksi näytän videollani, kuinka leikkaus tehdään ja potilaskuvia ennen leikkausta ja sen jälkeen.
Mitä diastaasi tarkoittaa?
Jokaisella ihmisellä on vatsalihastensa päällä tiukka lihaskalvojen muodostama korsetti, joka pitää vatsan lihakset koossa. Tyypillisesti lihaskalvot venyvät raskauden aikana vatsan keskikohdasta. Parhaassa tapauksessa lihaskalvot vetäytyvät imetyksen aikana takaisin normaaliksi. Joskus lihaskalvot voivat jäädä löystyneeksi, mihin voi olla syynä esimerkiksi geeniperimä, tupakointi tai vähäinen kollageenin tuotanto.
Jos synnytyksen jälkeen lihaskalvot jäävät löysäksi, äidin täytyy tehdä lihaksillaan valtavasti töitä pitääkseen ryhtinsä suorana, sillä lihaskalvo ei ole tukemassa ja napakoittamassa vatsan alueen lihaksia.
"Vatsan muoto on tyypillisesti pömpöttävä, ikään kuin olisi edelleen raskaana."
Vatsalihaksia jännittäessä voi saada vatsan suhteellisen litteäksi hetkellisesti, mutta vatsaa on raskasta pitää "kasassa", ja vatsa saattaa suorastaan rojahtaa, kun painava suolisto työntää heikkoa lihaskalvoa eteen ja alaspäin. Vatsan pullistuessa eteenpäin ristiselkä painuu notkolle, mikä johtaa huonoon ryhtiin ja ristiselän alueen ongelmiin.
Tätä pysyvää tilannetta eivät naiset itse, eivätkä yleensä lääkäritkään tunnista, ja heitä kehotetaan vain treenaamaan vatsansa kuntoon. Mutta vaikka kuinka treenaisi, vatsan muoto ei olennaisesti parane, jos taustalla on diastaasi. Lantionpohjan ja vatsalihasten lihasharjoitukset ovat erittäin tärkeitä ja niihin voi saada apua esimerkiksi lantionpojan fysioterapeutilta.
Treenaamalla saa kyllä vatsalihaksiinsa voimaa, jotta jaksaa jännittää vatsaansa aktiivisesti kasaan, mutta ylivenyttynyttä lihaskalvoa ei millään treenillä saa enää kiristymään.
Onko diastaasi vain kosmeettinen ongelma?
Kosmeettisesta ongelmasta on kyse, mikäli synnyttäneellä on vatsan alueella ainoastaan roikkuvaa ja venyvää ihoa. On harmillisen yleinen käsitys, että vatsanpeitteiden korjausleikkaus olisi pelkästään esteettistä kirurgiaa. Helsingin yliopistossa on tekeillä väitöskirja diastaasista, mikä on tärkeää, sillä diastaasi tarvitsee väitöskirjatuen, jotta se tunnistetaan sairaudeksi muiden ohella. Diastaasi ei ole ainoastaan kosmeettinen ongelma, sillä usein diastaasi voi aiheuttaa useita vaivoja. Tyypillisimmät diastaasin oireet ovat:
- ristiselkäkivut
- selkälihasten ylirasitus, josta voi aiheutua lihaskramppeja ja noidannuolia
- välilevynpullistumat
- ryhdin painuminen kasaan
- seisomisen vaikeutuminen
- etukumarat työasennot muuttuvat vaikeiksi tai mahdottomiksi
- voimansiirron ongelmat: vatsalihasharjoitus ei välttämättä onnistu ollenkaan
- vaikeus harrastaa liikuntaa.
Selkävaivojen aiheuttamien ongelmien korjaus on sairauden hoitoa ja sen vuoksi myös yksityisissä sairaaloissa arvonlisäverotonta kirurgiaa. Nykyisin myös moni vakuutusyhtiö korvaa leikkauksen, kun kyse on sairauden hoidosta.
Miten diastaasi korjataan?
Diastaasi korjataan ompelemalla lihaskalvon venymä kiinni ylhäältä rintojen alta alas häpyalueelle saakka. Heikkoa kalvoa ei poisteta, vaan se ommellaan pienemmäksi kuin muotolaskos mekkoon. Vahvat ja terveet suorien vatsalihasten lihaskalvoreunat vedetään yhteen useassa kerroksessa, ja heikko osa jää ompeluksen alle lisätueksi.
Lihakset saadaan vierekkäin, kuten ne ovat alun perin olleetkin. Lihasta ei ommella, vain faskia kestää ompeleita. Leikkausviilto tehdään mahdollisimman alas, jotta arpi jää bikinirajan alapuolelle. Ajan myötä arpi haalistuu.
"Teen diastaasin korjausleikkaukset epiduraalipuudutuksessa, jolloin potilasta ei tarvitse nukuttaa ja leikkaus on riskittömämpi."
Potilas voi lähteä liikkeelle jo leikkauksen jälkeen samana iltana ja kotiutuminenkin on nopeampaa. Lujittuminen kestää ainakin 3 kuukautta, jona aikana kova ponnistelu on vahingollista. Vahvat syvät vatsalihakset suojaavat ommeltua aluetta parhaiten, joten niiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Leikkausaluetta tuetaan myös ulkoapäin tukitekstiilein ja leveällä tukivyöllä noin 4-6 viikon ajan. Tyräverkkoa tarvitaan hyvin harvoin. Lisätietoa leikkaukset omilta verkkosivuiltani.
Voiko diastaasin korjausleikkauksessa tehdä myös rasvaimun?
Rasvaimu diastaasin korjausleikkauksessa voi olla vaarallista. Jos esimerkiksi ylävatsan alueelta imetään rasvaa, verenkierto voi heikentyä ja alavatsan alue voi pahimmassa tapauksessa joutua kuolioon. Kuoliota ei voida enää korjata, vaan potilas joutuu ihonsiirtoon.
Sen sijaan esimerkiksi kyljistä on mahdollista imeä rasvaa, ja tätä rasvaa voidaan siirtää esimerkiksi rintoihin. Lisätietoa rasvansiirrosta rintoihin toisesta blogiartikkelistani.
Epäiletkö diastaasia?
Jos sinulla on raskauden jälkeen selittämättömiä lihaskramppeja, selkävaivoja, noidannuolia, jomotusta tai et pysty kontrolloimaan keskikehoasi, älä jää murehtimaan asiaa yksin.
Lievä diastaasi voi korjaantua monipuolisen syvien vatsalihasten harjoittamisen avulla. Jos synnytyksestä on jo kulunut ainakin vuosi aikaa, eikä lihasharjoitus tuota tuloksia, kannattaa asiaan hakea selvyys diastaasiin perehtyneeltä asiantuntijalta.
Apua diastaasin tunnistamiseen voit saada paitsi plastiikkakirurgilta, myös lantionpohjan fysioterapeutilta tai muuten asiaan kouluttautuneelta fysioterapeutilta. Diastaasin korjausleikkauksiin perehtyneet kirurgit ovat yleensä plastiikkakirurgeja.
Videollani kerron mitä tarkoitetaan diastaasilla, mitkä ovat sen oireet ja kuinka diastaasi todetaan. Diastaasia ongelmana saatetaan vähätellä ja pitää kosmeettisena. Mutta jos kyseessä on oireita aiheuttavan merkittävän diastaasin leikkaushoito, se on sairauden hoitoa.
Hilkka Peltoniemi
LKT, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Olen perehtynyt rasvansiirtoihin, rasvaimuun ja vartalon ja rintojen muovaamiseen ja korjaamiseen. Työssäni haluan auttaa ns. tavallisia ihmisiä sekä ratkaista perheenäitien murheita. Raskauksista palautuminen, rintojen synnynnäiset kehityshäiriöt tai esimerkiksi laihduttamiskierre, voivat aiheuttaa sekä terveyteen että hyvinvointiin vaikuttavia ongelmia ja haasteita.
Pidän vastaanottoa ja leikkaan Eiran sairaalassa. Lisätietoja taustastani, tutkimustyöstäni ja leikkaustoimenpiteistä löydät omilta verkkosivuiltani.