Hormonaalisesta ehkäisystä on myös apua monien oireiden ja ongelmien hoidossa

24.08.2022

Erilaisia ehkäisymenetelmiä on lukuisia ja jokaisen naisen on yleensä mahdollista löytää itselleen sopiva vaihtoehto. Hormonaalista ehkäisyä käytetään myös monien kuukautisiin liittyvien oireiden ja ongelmien hoidossa. 

Hormonaalisen ehkäisyn käyttämistä ei pidä pelätä ja tarvittaessa kuukautiset uskaltaa hyvin jättää välistä ilman huolta.


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola ja tässä artikkelissa ja videolla kerron hormonaalisen ehkäisyn monista käyttötarkoituksista. Videollani kerron enemmän eri ehkäisyvalmisteista, miten ne vaikuttavat sekä jälkiehkäisypillerin käytöstä.



Nuorelle usein sopiva vaihtoehto on pillerit

Hormonaalisia ja ei-hormonaalisia ehkäisyvalmisteita löytyy lukuisia. Kondomi on ainut, joka suojaa seksitaudeilta, mutta ehkäisyvalmisteilla on muitakin käyttötarkoituksia kuin tautien ja toivomattoman raskauden estäminen. 

Kun nuorille naisille valitsemme ehkäisymenetelmää, niin suosituin valmiste on pilleri, joista voi valita yhdistelmäpillerin tai minipillerin. Ehkäisyn lisäksi molemmilla valmisteilla voidaan hoitaa kuukautiskipuja ja runsaita vuotoja. Yksilöllisesti valitaan sopiva hormonaalinen vaihtoehto. 

"Yhdistelmäpillereissä on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia, kun taas minipillereissä on vain keltarauhashormonia." 

Yhdistelmäpillereihin kuuluu yleensä tauko pillereiden syömisessä tai lumepillerit, joiden aikana tulee niin kutsuttu tekokuukatisvuoto, joka on usein normaalia niukempaa vuotoa. 

Tarvittaessa yhdistelmäpillereitä voi myös syödä tauotta. Minipillereitä syödään puolestaan aina tauotta ja vuodot saattavat kadota kokonaan. "Kuukautiskierrosta ja sen aiheuttamien ongelmien hoidosta", kerron tarkemmin toisessa artikkelissa. 

Jälkiehkäisypillerin saa apteekista ilman reseptiä, mutta se on tarkoitettu vain niin sanottuihin hätätapauksiin. Asiasta kerron lisää alla olevalla videollani.

Hormonikierukka on hyvä apu myös kuukautiskipuihin ja -vuotoihin

Kierukoita on sekä hormonaalisia- että kuparikierukoita. Uudempia hormonikierukoita voidaan kutsua nuorten naisten kierukoiksi, sillä ne ovat kooltaan pienempiä ja niissä on vähemmän hormonia. Nuoret naiset toivovatkin yhä useammin kierukkaa ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Synnyttäneiden joukossa kierukka on edelleen suosituin ehkäisymenetelmä.

Kuparikierukassa ei ole hormonia, joten sen käyttötarkoitus on vain raskauden ehkäisy. Sitä käyttäessä kuukautiset säilyvät niin sanotusti luomuina, eli vuodot tulevat kuten ennenkin.

Hormonikierukan käyttäjistä taas suurimmalla osalla kuukautiset jäävät kokonaan pois, vaikkakin pientä tiputtelua saattaa olla. Kuukautisten jääminen pois onkin hormonikierukan etu, sillä sen avulla voidaan hoitaa esimerkiksi runsaita ja kivuliaita kuukautisia. Runsailla kuukautisilla on mm. todettu olevan vaikutusta hedelmällisessä iässä olevien naisten rautavarastoihin.

"Hormonikierukka vapauttaa hormonia elimistöön pienissä määrin, tasaisesti ja suoraan kohdun limakalvoille." 

Sen vuoksi hormonikierukka sopiikin usein myös silloin, kun pillereiden käyttö ei syystä tai toisesta ole sopinut. Videollani kerron tarkemmin hormonikierukan eduista ja kierukan asentamisesta kohtuun.

Ehkäisykapseli saa olla paikallaan 3 vuotta, ehkäisyrengas kuukauden

Ehkäisykapseli laitetaan olkavarteen ihon alle ja se saa olla paikallaan kolme vuotta. Ehkäisykapselissa on keltarauhashormonia ja sen vaikutus on saman tyyppinen hormonikierukan ja minipillereiden kanssa. 

Ehkäisyrengas on puolestaan saman tyyppinen yhdistelmäpillereiden kanssa. Se laitetaan paikalleen itse ja vaihdetaan kuukausittain. Jonkin verran käytetään vielä myös ehkäisylaastaria, joka vaihdetaan kerran viikossa. 

Ehkäisyrenkaan tavoin se sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia ja sen vaikutus on samantyylinen yhdistelmäpillereiden kanssa.


Ehkäisymenetelmiä

Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.