Vatsalihasten erkauma tunnetaan vielä huonosti – apua voi saada fysioterapiasta 

10.05.2022

Kun vatsa pömpöttää vielä vuosi raskauden jälkeen...

Pitkien vatsalihasten erkauma liittyy lähes jokaiseen raskauteen, mutta syytä siihen ei tarkkaan tiedetä. Raskauden jälkeen palautuminen on aktiivisinta kolmen kuukauden ajan. Liikkuminen vauhdittaa palautumista, mutta sen tulee tapahtua omaa kehoa kuunnellen ja yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.


Olen vatsalihasten erkauman hoitoon ja lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtynyt fysioterapeutti Mari Camut. Tässä artikkelissa kerron, miksi erkauman hoidossa yksilöllisyys on tärkeää ja mistä erkaumassa on kyse. Artikkelin ohesta löytyvällä videolla kerron tarkemmin erkauman synnystä.


Vatsalihasten erkauma sai vatsan näyttämään siltä, kuin raskaus jatkuisi edelleen

Täysiaikaisena syntyneet kaksoseni olivat jo parin vuoden ikäisiä, kun vatsani näytti edelleen siltä, että olen viidennellä kuulla raskaana. Opiskelin tuolloin fysioterapeutiksi ja kiinnostuin oman kokemukseni kautta vatsalihasten erkaumasta.

Tietoa aiheesta ei ollut 2010-luvun alussa kovin paljon saatavilla, mutta etsin käsiini kaiken mitä löysin. Lopulta opinnäytetyönäni syntyi vatsalihasharjoitteita käsittelevä opas Naistenklinikan ja Kätilöopiston sairaalan fysioterapeuteille.

Vatsalihasten erkauma aiheuttaa monenlaisia oireita

Vastaanotolleni saapuvilla on yleensä ongelmia keskivartalon alueella. Usein vatsa pömpöttää ja kipua saattaa olla lantion alueella, lonkissa tai lantionpohjassa. Myös esimerkiksi virtsaamiseen liittyvät ongelmat ja selkäkipu ovat usein syy saapua vastaanotolle.

Suorien vatsalihasten erkaumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa vatsalihakset liikkuvat sivusuunnassa ja venyttävät niiden väliin jäävää valkoista jännesaumaa. 

"Valkoisen jännesauman voi sanoa olevan kuin voimalinja, joka pitää keskivartalon ryhdissä." 

Kerron oheisella videolla tarkemmin, kuinka keskivartalon alueen lihakset linkittyvät toisiinsa ja miten raskaus vatsan aluetta venyttää.

Erkaumasta puhutaan, kun jännesauma on venynyt 2,8 senttiä (2cm navan yläpuolelta mitattuna). Jännesauma ei pääse katkeamaan, mutta suorien vatsalihasten väliin jäävän alueen koko voi joillakin olla jopa yli kymmenen senttimetri.

Omatoiminen liikkuminen auttaa vatsalihasten erkauman hoidossa

Tutkimuksen mukaan viimeisellä raskauskolmanneksella jokaiselle tulee vatsalihasten erkauma. Kyseessä onkin siis yleinen ongelma, johon apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Ymmärrän omasta kokemuksestani, millaista henkistä ja fyysistä taakkaa vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa eikä asian kanssa ole syytä jäädä painimaan yksin.

Raskauden jälkeen ensimmäisten kolmen kuukauden aikana palautumista tapahtuu eniten eikä raskasta liikuntaa suositella. Usein vastaanotolleni saapuvat pelkäävätkin, että liikkumalla pahentavat tilannetta. 

Vaikka rehkimistä ja toistojen puskemista salilla ei suositella aloittamaan välittömästi kolmen kuukauden jälkeen, ei liikkumista pidä pelätä tai välttää. 

"Kun liikkeet ovat hallittuja ja tekniikka kunnossa, on liikunnasta apua palautumisessa."

Harjoittelu tulee aloittaa maltillisesti, ensimmäisten parin kuukauden aikana esimerkiksi kävelyillä käyden. Vatsalihaksia lähdetään harjoittelemaan heti synnytyksen jälkeen, aloittaen syvän vatsalihasten harjoitteista. 

Heti kun ne saadaan aktivoitumaan ja niihin saadaan voimaa, lähdetään vahvistamaan vinoja ja suoria vatsalihaksia. Suorien vatsalihasten välinen jännesauma tarvitsee kuormitusta vahvistuakseen. 

"Harjoittelussa yksilöllisyys on oleellinen asia, sillä vatsalihasten erkauma on erilainen jokaisella." 

Yhdellä erkauma saattaa olla pitkällä matkalla koko vatsan alueella ja toisella pienellä alueella alavatsan kohdalla.

Vatsalihasten erkauman hoidossa pienetkin asiat ovat vaikuttavia

Synnytyksestä palautumiseen vaikuttaa myös se, kuinka lasta kantaa ja millaisessa ryhdissä seisoo. Lasta tulisi kannatella tasaisesti koko kroppaa käyttäen. Usein onkin nähtävissä selkeitä puolieroja sen mukaan, kuinka lasta on tottunut kantamaan.

Ryhtiin vaikuttaa puolestaan erityisesti se, että aivomme ovat yhdeksän kuukauden aikana oppineet uuden asennon, jossa lantio on edessä ja rintakehä hieman takana. Omaa asentoaan onkin hyvä tarkkailla peilistä ja tehdä muutoksia omaan tapaan seistä ja liikkua.

Vastaanotolla vatsalihasten erkauman hoito alkaa kokonaisuuden kartoittamisella

Kohtaan potilaani aina yksilöinä ja kartoitan tilanteen päästä varpaisiin. Koska kroppamme on kokonaisuus, jossa jokainen osa tukee toista, myös vatsalihasten erkauman hoidossa on tärkeää lähteä rakentamaan perustaa rauhassa, treenata kaikkia vatsalihaksia ja vahvistaa koko kehoa. 

Oheisella videolla kerron tarkemmin, mikä on syvän poikittaisen vatsalihaksen merkitys synnytyksestä palautumisessa.

Mikäli kaipaat takaisin rakkaan harrastuksesi pariin tai vatsalihasten erkauma muuten mietityttää, varaa rohkeasti aika vastaanotolle. Vaikka tilanne tuntuisi kuinka toivottomalta ja kontrolli omaan kroppaan olisi kadonnut täysin, löytyy jokaiseen tilanteeseen yksilöllinen ratkaisu.


Katso videoltani tarkemmat kuvaukset vatsalihasten erkauman synnystä. Videolla avaan ajatuksiani erkauman hoidosta ja kerron, kuinka kiinnostuin aiheesta oman raskauteni myötä.

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi, kertoo blogiartikkelin videossaan vatsalihasten erkauman (diastaasin) vakavista oireista ja missä tilanteessa leikkaus voi olla tarpeen. Videossa nähdään, kuinka leikkaus tehdään ja potilaskuvia ennen leikkausta ja sen jälkeen.

"Jos vatsalihasten erkauma ei parane, leikkaushoidosta on hyötyä"

Mari Camut

Lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja

Olenlantionpohjan toimintahäiriöihin ja vatsalihasten erkauman kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti. Äitiyden myötä halusin erikoistua juuri lantionpohjan ja vatsalihasten erkaumien kuntoutukseen. Taustastani ja palvelutarjonnasta voit lukea lisää omilla verkkosivullani sekä instagramissa ja facebook-tililläni.

Ajan vastaanotolleni voit varata Helsingin keskustaan Femedan gynekologiselle erikoislääkäriasemalle ja Aavan Kampin lääkärikeskukseen sekä Espoossa Terveystalon Leppävaaran toimipisteeseen ja Aavan Tapiolan lääkärikeskukseen.