Eturistiside napsahtaa poikki, miten tulisi toimia?
Eturistisidevamma eli ACL-vamma on aikuisten yleisin polvivamma. Katkennut eturistiside voidaan leikkauksella rakentaa uudestaan. Leikkauksesta toipuminen kestää pitkään, mutta osaavan ortopedin korjaamalla polvella on mahdollista palata jopa huippu-urheilun pariin.
Olen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää. Olen erikoistunut polviortopediksi ja tässä artikkelissa ja videollani kerron aikuisten ja lasten eturistisidevammoista ja niiden hoidosta. Videolla näytän myös piirrettyjä kuvia.
"Polven takaristisidevamman ja sivusidevammojen korjaukseen", voit tutustua toisessa artikkelissa.
Polvi tuntuu pettävän alta
Eturistisidevamma aiheuttaa yleensä merkittävää haittaa polven toiminnalle ja se vaatii oikea-aikaista ja asiantuntevaa hoitoa. Polven eturistisiteen vammautuessa, voi kuulua pieni napsahdus ja polvi kipeytyy sekä turpoaa. Pieni liikuttelu saattaa onnistua, mutta polvelle ei yleensä pysty kunnolla varaamaan painoa. Potilaani kuvailevat polvessa olevaa tunnetta monin eri tavoin.
"Polvi saattaa tuntua siltä, että se pettää alta, se tuntuu väljältä tai muljahtelee."
Etenkin aluksi polvessa saattaa tuntua puhdasta kipua. Eturistisidevamman diagnosoin magneettikuvalla, jossa näkyy kaikki polven rakenteet ja katkennut ristiside sekä mahdolliset liitännäisvauriot, kuten nivelkierukkavamma.
Eturistisidevamman hoito ei vaadi aina leikkausta, vaan hyvään tulokseen voidaan päästä pelkällä kuntoutuksella. Yleensä etenkin iäkkäämmät henkilöt ovat tyytyväisiä fysioterapeutin ohjaamaan polven kuntoutukseen.
Kun taas lasten, nuorten ja aktiiviliikkujien kohdalla päädymme useimmin leikkaukseen, jotta polvesta saadaan rakennettua tarpeeksi tukeva.
Eturistiside rakennetaan uudestaan
Eturistisiteestä pitää leikkauksella saada tarpeeksi luja ja polvesta tarpeeksi tukeva. Eturistisideleikkauksessa rakennan uuden ristisiteen jännesiirteestä, joka otetaan potilaan omasta elimistöstä.
"ACL-rekonstruktiossa jännesiirre kiinnitetään tiukasti tähystysleikkauksessa sääriluuhun ja reisiluuhun."
Monivaiheisessa leikkauksessa uusi jänne saadaan asemoitua vanhan katkenneen eturistisiteen tilalle. Huolellisesti korjattua polvea saa alkaa liikuttaa heti leikkauksen jälkeen. Kotiinkin pääsee yleensä samana päivänä.
Toipuminen kestää jopa vuoden
Polvi on yleensä leikkauksen jälkeen aluksi arka ja turvonnut. Leikkauskipuun auttaa kylmähoito ja kipulääkkeet ovat tarpeen. Noin viikosta kahteen viikkoon pääsee kuitenkin jo liikkumaan esimerkiksi kouluun tai työpaikalle. Kyynärsauvojen kanssa tulee kulkea kuukauden päivät.
"Kuntoutuminen on pitkä tie ja se kuljetaan yhdessä fysioterapeutin kanssa."
Itse tapaan potilaan ensimmäisen kerran kolmesta neljään viikkoa leikkauksen jälkeen. Tarkistan silloin, että kuntoutuminen on alkanut hyvin ja pystyn puuttumaan mahdollisiin ongelmiin. Seuraava kontrolli on luonani noin kolme kuukautta leikkauksen jälkeen. Silloin on mahdollista aloittaa kevyt liikunta, jos toipuminen on edennyt odotetusti.
Kuukausi kuukaudelta liikuntamuotoja pääsee lisäämään ja noin 9-12 kuukautta leikkauksen jälkeen on yleensä mahdollista palata huippu-urheilun pariin. Puolen vuoden kuluttua leikkauksesta polvi tosi yleensä tuntuu jo normaalilta.
Lapsen eturistisidevamma on usein murtuma
Lapsella eturistiside saattaa säilyä tapaturman sattuessa elastisuutensa ansiosta ehjänä. Mutta kun polvi vääntyy, eturistiside voi revetä irti luusta aiheuttaen kiinnityskohdan murtuman. Ortopedin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos lapsen tai nuoren liikkuminen on vaikeaa.
Lapsen eturistisiteen avulsiomurtuma tulee korjata leikkauksella. Toipumisaika on noin 6-12 viikkoa, joten huomattavasti lyhyempi kuin aikuisten eturistisidevammoissa.
Lasten yleisimmästä polvivammasta, eli polvilumpion sijoiltaanmenosta kerron lisää toisessa artikkelissani. Lisäksi käsittelen vielä erilaisia vammoja artikkelissa "Lasten ja nuorten vammat ovat usein erilaisia kuin aikuisilla"
Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...
Petri Sillanpää
Ortopedi
Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio
Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.