Gynekologin vastaanotolle saapumista ei tarvitse jännittää
- ja nuorikin saa tulla vastaanotolle yksin
Gynekologin vastaanotolle tulemista ei tarvitse pelätä. Pieni jännitys kuuluu asiaan, mutta vastaanotolle voi tulla hyvillä mielin.
Olitpa sitten nuori tai vanhempi nainen, niin vastaanotolla keskustellaan mieltäsi askarruttavista asioista, tehdään tarvittavat tutkimukset ja pyritään ratkaisemaan mahdollisia gynekologisia ongelmia.
Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola ja olen myös perehtynyt lapsettomuushoitoihin. Tässä artikkelissa ja videolla kerron, mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu. Videolla selostan tarkemmin piirrettyjen kuvien avulla, kuinka gynekologinen sisätutkimus ja ultraäänitutkimus tehdään.
Vastaanottokäynti alkaa keskustellen
Kun saavut vastaanotolle ensimmäistä kertaa, käymme rauhassa keskustellen läpi kokonaistilannatta, kuten mahdollisesti käytössä oleva lääkitys, aikaisemmat synnytykset sekä käytössä olevat tai olleet ehkäisymenetelmät. Erilaisista ehkäisyvalmisteista voit lukea lisää artikkelissa "Hormonaalisesta ehkäisystä on myös apua kuukautisongelmiin".
Keskustelussa pyrin myös selvittämään, onko jotain asioita, joita koet haasteelliseksi tai aiheuttavat ongelmia. Keskustelun jälkeen tehdään gynekologinen perustutkimus. Tutkimus tehdään spekulalla eli tähystimellä, johon laitetaan liukastusainetta. Sen avulla nähdään limakalvoille ja kohdun suulle ja voidaan tarkistaa, ettei emättimessä tai kohdun suulla ole mitään poikkeavaa.
Gynekologinen ultraäänitutkimus on suositus, kun ikää on yli 40 vuotta
Gynekologiseen tutkimukseen kuuluu läheisesti ultraääni. Suosittelen sen tekemistä kaikille yli 40-vuotiaille sekä nuoremmille, joiden ongelman selvittämiseksi se on tarpeen. Tutkimus tehdään anturilla emättimen kautta. Anturiin laitetaan liukastetta eikä tutkimus satu. Anturia liikuttelemalla nähdään kohtu ja munasarjat.
"Mahdolliset muutokset ja ongelmat selviävät yleensä aina gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa."
Esimerkiksi monirakkulaiset munasarjat (PCO) todetaan ultraäänitutkimuksella. Aiheesta voit lukea enemmän artikkelistani "Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) aiheuttamia ongelmia ja vaikutusta hedelmällisyyteen voidaan hoitaa"
Nuori gynekologin vastaanotolla
Sisätutkimus tulee yleensä aiheelliseksi siinä vaiheessa, kun seksielämä on alkanut ja on ollut yhdyntöjä. Nuorimmille sisätutkimusta ei siis tarvitse aina tehdä gynekologin vastaanoton yhteydessä. Esimerkiksi kivuliaiden kuukautisten hoidosta päätetään yleensä vain keskustelun pohjalta.
Moni nuori pohtii, pitääkö vastaanotolle tulla vanhemman kanssa. Usein etenkin äidit haluavat olla mukana, mutta nuorella on oikeus myös keskustella gynekologin kanssa kahden. Yleensä teen vastaanotollani niin, että aluksi sekä vanhempi että nuori on paikalla ja käymme läpi yleiset asiat. Tämän jälkeen vanhempi poistuu ja nuori saa mahdollisuuden puhua sellaisista asioista, joista ei vanhemman kuullen välttämättä halua keskustella.
Vuosittaisen papa-kokeen on korvannut kohdunkaulansyövän seulonnat viiden vuoden välein
Papa-seulonnoilla etsitään kohdunkaulan solu muutoksia. Niiden taustalla on yleensä HPV- eli papilloomavirus. Papa-näytettä ei ole tarpeen ottaa vuosittain, vaan seulonnoissa käyminen viiden vuoden välein riittää. Kutsun seulontoihin saavat kaikki 25-65-vuotiaat naiset.
Ymmärrys kohdunkaulan syövän taustalla olevasta papilloomaviruksesta on lisääntynyt viime vuosina. HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja se annetaan kaikille 5-luokkalaisille tytöille koulun terveydenhuollossa. Myös poikien on mahdollista saada halutessa rokote.
Marika Mikola
Gynekologi
Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.
Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen