Poistamaton hammaskivi aiheuttaa monia vaivoja – hammaskiven poistossa tulisi käydä vuosittain
Hammaskivi aiheuttaa useita suun terveyden ongelmia ja voi pahimmillaan johtaa hampaan menetykseen. Hammaskivi on suositeltavaa poistattaa vuosittain.
Suuhygienistin vastaanotolla on hyvä käydä säännöllisesti, jotta suun terveydestä ei tarvitse kantaa huolta.
Olen suuhygienisti Noora Liesinen ja tässä artikkelissa ja videolla kerron hammaskiven vaikutuksesta koko suun terveyteen.
Vaalea hammaskivi vaikuttaa monin tavoin
Hammaskivi on syljen entsyymien kovettamaa plakkia ja sitä löytyy jokaiselta. Hammaskiveä kertyy erityisesti alas etuhampaisiin. Hammaskivi ei ole itsessään vaarallista, mutta jos sitä pääsee kertymään paljon, se alkaa tulehduttaa ientä. Hammaskivi voi olla näkyvää eli subragingivaalista hammaskiveä tai ientaskussa olevaa subgingivaalista hammaskiveä.
"Hammaskivi aiheuttaa kolmenlaisia oireita suussa."
Hammaskivi on itsessään vaaleaa, mutta sen pinnalle saattaa kertyä värjäämiä. Värjäymät saavat hammaskiven näyttämään lialta. Hammaskivi aiheuttaa lisäksi pahanhajuista hengitystä ja pahimmillaan ienpussiin kertyvä hammaskivi voi aiheuttaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin.
Jos suussa haisee, kannattaa syyllistä hakea hampaiden juurelta
Pitkään hampaan pinnalla oleva hammaskivi alkaa tulehduttaa ientä. Tulehduksen voi konkreettisesti nähdä ientä tarkastelemalla. Terve ien on väriltään vaaleanpunainen ja sen rakenne on appelsiinimainen. Tulehtunut ien on puolestaan punainen, vuotaa verta ja saattaa olla erittäin arka.
"Viimeistään pahanhajuisen hengityksen kohdalla on hyvä havahtua ja selvittää, onko hammaskiveä päässyt kertymään."
Hammaskiven säännöllinen poistaminen on tärkeää koko suun hyvinvoinnin kannalta.
Pahanhajuisesta hengityksestä käytetään nimitystä halitoosi. Sen taustalla voi olla monia syyhygieniaan liittyviä tekijöitä. Meillä kaikilla on suun normaalifloorassa bakteereita. Ne kiinnittyvät helposti hammaskiveen ja niiden aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.
Muistutan aina asiakkaitani suun omahoidon tärkeydestä, jotta voidaan ennaltaehkäistä ongelmia ja sairauksia. Vinkkejä saat artikkelistani "Harjaus on hampaiden omahoidon kulmakivi".
Parodontiitti voi johtaa hampaan menetykseen
Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti on yleinen vaiva, jonka aiheuttaa hammaskiven pitkäaikainen kertyminen ientaskuun. Parodontiitti-bakteereja löytyy kahdelta kolmesta suomalaisesta suun normaalifloorasta. Kun hammaskiveä kertyy paljon hampaan ja ikenen väliin jäävään ientaskuun, tasku tulehtuu ja sen seurauksena se syvenee entisestään.
Parodontiitissa ientaskussa olevat bakteerit tuhoavat säiemäisiä hampaan kiinnityskudoksia, mikä aiheuttaa hampaan kiinnityksen heikentymisen. Pahimmillaan tulehdus alkaa syödä leukaluuta ja seurauksena voi olla hampaan menetys.
Säännöllinen suun terveydestä huolehtiminen on avainasemassa
Säännöllinen ammattilaisen tekemä suun tarkastus on avainasemassa suun terveydestä huolehdittaessa. Etenkin parodontiitti vaatii säännölliset käynnit, sillä pahentuessaan tulehdus lähtee etenemään.
Terveenkin henkilön tulisi poistattaa hammaskivi vuosittain. Säännöllinen käynti ammattilaisella takaa sen, että suu pysyy kunnossa ja ikenet terveinä eikä suun terveydestä tarvitse olla huolissaan.
Videollani kerron lisää hammaskiven vaikutuksesta suun terveyteen.
Noora Liesinen
Suuhygienisti
Teen suuhygienistinä hammashoidon toimenpiteet hellävaraisesti ja huolellisesti. Pyrin luomaan asiakkaalle turvallisen ja positiivisen kokemuksen hammashoitokäynnistä ja hoidan mielellään myös pelkopotilaita.
Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle.