Hammaslääkäripelkoa ei pidä sivuuttaa – vastaanotolla asiakas kohdataan kokonaisuutena

17.11.2021

Aikuisen hammaslääkäripelon taustalla on usein lapsuudesta kumpuava traumaattinen kokemus. Toisaalta tarve suojella suun aluetta tulee ihmisen perimästä, sillä suu on erittäin henkilökohtainen alue. 

Hammaslääkärikäyntiä ei kuitenkaan pidä lykätä pelon takia, sillä tilanteeseen on mahdollista saada apua. Osaava henkilökunta kohtaa asiakkaan kokonaisuutena.


Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa ja videolla käsittelen aikuisten hammaslääkäripelkoa.

Hammaslääkäripelosta kärsivää lasta tulisi tukea ja rohkaista. Tästä kerron lisää toisessa blogiartikkelissa.


Hammaslääkäripelko on täysin normaalia

Aikuisten hammaslääkäripelko on erittäin yleistä eikä sitä pidä sivuuttaa vaan pelon taustoja on hyvä oppia ymmärtämään. Pelko voi olla seurausta esimerkiksi lapsuuden kammottavasta käynnistä kouluhammaslääkärin vastaanotolla tai muusta epäonnistuneesta hoitokäynnistä.

Pelko ei kuitenkaan ole seurausta vain aiemmista kokemuksista, vaan siihen vaikuttavat ihmisen perimmäiset vaistot. Ihmiselle suu on erittäin intiimi alue ja minuudesta kumpuava herkkyys saa ihmisen varautuneeksi, kun suun alueella tehdään toimenpiteitä. Lisäksi esimerkiksi tulehduksen seurauksena syntynyt kipu aiheuttaa pelon tunnetta. 

"Kaikilla on omat pelkoon liittyvä henkilökohtaiset syynsä, joita pyrin huomioimaan asiakkaan kohtaamisessa ja hoitosuunnitelmassa."

Tutkimus auttaa ymmärtämään aikuisen hammaslääkäripelkoa

Hammaslääkäripelkoa on tutkittu paljon ja sen myötä pelkoa ymmärretään nykyään paljon paremmin. Hammaslääkärin vastaanotolle saapuessa pelkoa ei pidä vähätellä tai piilotella, vaan siitä on tärkeää mainita jo aikaa varatessa tai hoitohenkilökunnalle, niin pystymme asian paremmin huomioimaan. Osaavat ammattilaiset ottavat asiakkaan pelon huomioon hoitotilanteessa ja tätä kautta pelon tunnetta voidaan helpottaa. 

"Vastaanotolla ei hoideta vain potilaan suuta ja hampaita, vaan ihminen kohdataan kokonaisuutena ja hänen olonsa pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi."

Aiemmin pelkoa aiheuttanutta kipua ei tarvitse enää jännittää. Kivuttoman hoidon saavuttamiseksi on nykyään tarjolla suuri määrä välineitä ja esimerkiksi erilaisilla puudutteilla hoito voidaan toteuttaa vailla kipua.

Tuntuuko hammaslääkäripelko ylitsepääsemättömältä

Suun terveydestä on syytä pitää huolta pelosta huolimatta, sillä hyvinvoiva suu on oleellinen asia koko kehon terveyden kannalta. Hoitamaton suu voi aiheuttaa paljon erilaisia terveysongelmia. 

Hammaslääkärille hakeutumisen pitkittäminen voi vaikeuttaa pidentää tarvittavia hoitotoimenpiteitä ja sitä kautta nostaa tarvittavan hammashoidon lopullista hintaa.

Mikäli hammaslääkäripelko on päässyt kasvamaan ylitsepääsemättömän suureksi, pyrin löytämään ratkaisun tilanteeseen yhdessä asiakkaan kanssa. Pelkojen voittaminen vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta yleensä kerta kerran jälkeen hammaslääkärille saapuminen helpottaa.

Jos suun terveyden laittaminen kuntoon tuntuu kuitenkin täysin mahdottomalta, voidaan asiakas nukuttaa ja teen kaikki hoitotoimenpiteet yhdellä kertaa.

Videollani kerron aikuisten hammaslääkäripelosta ja asiakkaan kohtaamisesta vastaanotolla.

Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.