Lapsi pelkää hammaslääkäriä, miten pelkoa voi lievittää?

22.11.2021

Hammaslääkäri on monelle lapselle paha mörkö, jonka luo mennään, kun hampaissa on reikiä. Monelle hammaslääkäri aiheuttaa vielä aikuisenakin pelkotiloja, ja moni näistä aikuisista siirtää usein huomaamattaan puheillaan ja toiminnallaan omia pelkojaan lapsilleen. 

Aina peloille ei välttämättä löydy selkeää selitystä, mutta niitä voi kuitenkin usein helpottaa. Aikuisen näyttämä esimerkki on avainasemassa siinä, miten lapsi suhtautuu hammaslääkärissä käyntiin.



Olen hammaslääkäri Karri Åberg. Tässä artikkelissa ja videolla, kerron lasten hammaslääkäripelosta ja annan vinkkejä siihen, miten näitä pelkoja voi lievittää. 

Toisessa blogiartikkelissa kerron, miten hoidan aikuisia pelkopotilaitani.


Miksi hammaslääkäriä pelätään?

Hammaslääkäri on monille jännä paikka. Etenkin lapsille se voi olla täysin uusi tilanne, joka voi jännittää ja suoranaisesti pelottaa. Peloista huolimatta on kuitenkin tärkeää, että hammaslääkärin luona käydään, etenkin, jotta mahdolliset ongelmat saadaan hoidettua.

Tutkimusten mukaan suurin syy lasten hammaslääkäripelkoon ovat vanhemmat, jotka saavat omalla käyttäytymisellään ja puheillaan myös lapsen pelkäämään hammaslääkärille menoa. 

Vanhempana onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten hammaslääkäriin suhtautuu. Jos vanhemmat näyttävät, ettei hammaslääkärissä ole mitään pelättävää, ei lapsikaan tällöin muodosta mielessään turhia kauhukuvia. 

"Hammaslääkärillä käynnistä voikin pelottavan mörön sijaan muodostua luonnollinen ja kivakin kokemus."

Kipu tai ajatus siitä on toinen asia, joka aiheuttaa usein hammaslääkäripelkoa. Lapsen, eikä aikuisenkaan, tarvitse kipuun liittyviä asioita murehtia. Tänä päivänä erilaiset toimenpiteet suoritetaan paikallispuudutteessa, joten hammaslääkärillä käynti on yleensä lähes täysin kivuton.

Älä tee hammaslääkäristä mörköä

Miten vanhemmat voivat sitten helpottaa lapsensa hammaslääkäripelkoa? Tärkeä vinkkini vanhemmille on se, että hammaslääkärikäyntiä ei kannata käyttää rangaistuksena. Lasta ei siis pitäisi uhkailla hammaslääkärillä, jos tämä ei esimerkiksi suostu pesemään hampaitaan. 

"Näin tekemällä vanhempi tekee huomaamattaan karhunpalveluksen sekä lapselle että itselleen." 

Sen sijaan hammaslääkärikäynti kannattaa esittää luonnollisena ja tarpeellisena asiana. Lapselle voi myös painottaa, että hammaslääkärillä käydään huolimatta siitä, onko hampaissa ongelmia tai ei.

Hammaslääkärin on puolestaan tärkeää suhtautua ystävällisesti, kuuntelevasti ja avoimesti lapseen. Yritän itse aina saada lapsen rentoutumaan jutustelemalla ja tekemällä tilanteesta mahdollisimman luontevan ja mukavan. Ja loppujen lopuksi kaikki menee yleensä hyvin.

Videollani kerron lisää syitä lasten hammaslääkäripeloille ja annan vinkkejä siihen, miten vanhemmat voivat tukea hammaslääkäriä pelkäävää lasta.

Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.