Hampaiden omahoito - vinkkejä kuinka suu pysyy terveenä

11.11.2021


Hampaiden hoidossa tärkein asia on hampaiden hyvä harjaus. Myös hammasvälien putsaamiseen on syytä kiinnittää huomiota. Hammastahna valitaan tilanteen mukaan. 


Olen suuhygienisti Noora Liesinen ja kerron tässä artikkelissa ja videolla tarkemmin omahoidon ohjauksesta eli hampaiden omapuhdistuksesta.



Hampaita tulee harjata vähintään kaksi minuuttia

Suuhygienistin vastaanotolla tehdyssä omahoidon ohjauksessa asiakas saa ohjeita hampaiden omapuhdistukseen. Keskeistä suun terveydestä huolehtimisessa on hyvä hampaiden harjaus. Suosittelen lähes kaikissa tilanteissa käyttämään sähköhammasharjaa, sillä se on tehokas ja takuuvarma tapa hampaiden puhdistukseen.

"Sähköhammasharjojen myötä hampaiden harjauksessa onnistutaan paremmin."

Tähän vaikuttaa sähköhammasharjoissa yleensä oleva ominaisuus, joka ilmoittaa, kun kaksi minuuttia tulee täyteen. Osa sähköhammasharjoista ilmoittaa ajan kulumisesta 30 sekunnin välein. Suu onkin hyvä jakaa neljään lohkoon, ja käyttää jokaiseen osioon vähintään 30 sekuntia aikaa, jolloin koko suu tulee harjattua kunnolla. 

Suositeltu hampaiden harjaukseen käytettävä aika on 2-3 minuuttia. Ensimmäinen 30 sekuntia kannattaa käyttää hammastahnan levittämiseen.

Hammastahna valitaan tilanteen mukaan

Hammastahnan valintaan vaikuttaa se, millaisessa kunnossa suu on. Mikäli suu on hyvässä kunnossa eikä ole erityistä herkkyyttä, kannattaa valita sellainen hammastahna, joka maistuu hyvältä, mitä tykkää käyttää ja mikä on omalle kukkarolle sopivan hintainen.

Ongelmatilanteissa hammastahna kannattaa valita sen mukaan, että se helpottaa vaivaa. Esimerkiksi hampaiden vihlominen tai suun kuivuus vaikuttaa hammastahnan valintaan.

Hampaiden puhdistamiseen tarvitaan muutakin kuin harjaa

Hammasharja on hampaiden puhdistamisessa tärkein väline, mutta hammasvälien puhdistamiseen tarvitaan lisäksi esimerkiksi hammaslankaa. Hammaslanka on aiemmin ollut suosittua ja etenkin nuorille se on hyvä tapa puhdistaa hammasvälit, sillä nuorilla välit ovat yleensä tiiviit. Perinteisen langan lisäksi suosiotaan on kasvattanut myös hammaslankain.

"Hittituotteeksi on puolestaan noussut silikoninen harjatikku eli soft pick, jonka ansiosta suomalaiset tuntuvat putsaavan aiempaa enemmän hammasvälejä."

Harjatikkuja löytyy eri kokoisia ja vastaanotolla katsotaankin asiakkaan kanssa yhdessä, mikä koko on sopiva. Saatavilla on myös hammasväliharjoja, jotka soveltuvat vain henkilöille, joilla on isot hammasvälit sekä implanttivälien puhdistamiseen, jossa hammasväliharja onkin tärkeä väline.

Kielen pintaan kertyvä plakki on myös syytä poistaa hampaiden harjauksen yhteydessä. Kielen putsaamiseen voi käyttää hammasharjaa, mutta sitä varten on myös olemassa erillinen kielenputsari. Sitä kannattaa käyttää etenkin silloin, jos plakkia kertyy paljon.

Noora Liesinen

Suuhygienisti

Teen suuhygienistinä hammashoidon toimenpiteet hellävaraisesti ja huolellisesti. Pyrin luomaan asiakkaalle turvallisen ja positiivisen kokemuksen hammashoitokäynnistä ja hoidan mielellään myös pelkopotilaita. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle.