Haittaavatko kuukautisongelmat arkea?
Kuukautiskierrosta kannattaa käydä juttelemassa gynekologin kanssa.
Yleisimpiä syitä saapua vastaanotolleni ovat erilaiset kuukautiskiertoon liittyvät ongelmat, kuten kivut ja runsaat kuukautiset. Ongelmien kanssa ei pidä jäädä yksin, sillä niihin löydetään usein ratkaisu.
Lisäksi on tärkeää selvittää, miksi kuukautiset aiheuttavat kipua tai ovat kovin runsaat tai epäsäännölliset, jotta mahdolliset sairaudet tai hedelmällisyyteen vaikuttavat tekijät diagnosoidaan ajoissa.
Olen Marika Mikola, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuushoitoihin. Tässä artikkelissa ja videolla kerron kuukautiskierrosta, sen aiheuttamista ongelmista sekä kuukautisten siirtämisestä ja välivuodoista.
Kuukautiskierto
Kuukautiskiertoa säätelee 4 eri hormonia; follikkelia stimuloiva hormoni (FSH), luteinisoiva hormoni (LH), estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni). Normaali kuukautiskierto jaetaan kahteen vaiheeseen. Kierto alkaa follikulaari vaiheella, jolloin munarakkula kypsyy ja jatkuu ovulaation jälkeen luteaaliseen vaiheeseen, jolloin hedelmöittyminen tapahtuu. Kuvan eri vaiheet selitään tarkemmin jutun lopussa olevalla videolla.
Kuukautisten siirtäminen
Kuukautisten siirtäminen on helppoa eikä kuukautisten tarvitse antaa pilata esimerkiksi lomareissua tai tärkeää päivää. Kuukautiset voidaan siirtää jo käytössä olevilla ehkäisypillereillä tai erillisellä keltarauhashormonia sisältävällä valmisteella.
Ehkäisypillereitä voi hyvin myös syödä ilman taukoa pidempäänkin, jolloin kuukautisia ei tule lainkaan. Sitä ei tarvitse pelätä, se on sallittua eikä se ole vaarallista. Ehkäisypillerit ovatkin tehokas tapa hoitaa esimerkiksi kivuliaita kuukautisia.
Kuukautiskivut eivät kuulu arkeen
Vastaanotolleni tullaan useiden erilaisten kuukautiskiertoon liittyvien ongelmien takia. Yleisimpiä syitä ovat runsaat vuodot, kivut, epäsäännölliset kuukautiset sekä tiputteluvuoto.
Pahoista kuukautiskivuista voi kärsiä jo hyvinkin nuorena. Kuukautiskivut eivät ole normaali arkeen kuuluva asia. Vastaanotolle on syytä saapua viimeistään siinä kohtaa, kun kivut aiheuttavat poissaoloja koulusta tai haittaavat muuten normaalia elämää. Kivuliaita kuukautisia on mahdollista hoitaa hyvinkin tehokkaasti.
Hormonaalisen ehkäisyn käyttämisestä kuukautisiin liittyvien ongelmien hoidossa kerron enemmän artikkelissani "Hormonaalisesta ehkäisystä on myös apua kuukautisongelmiin" .
Runsaat kuukautiset ovat yleensä synnyttäneiden riesana
Runsaiden kuukautisten taustalla saattaa olla myooma eli hyvänlaatuinen kohdun kasvain tai polyyppi. Runsaiden vuotojen syy voidaan tutkia ultraäänellä ja hoitaa kuntoon. Usein syytä ei kuitenkaan löydy, vaan vuodot vain runsastuvat synnytyksen jälkeen.
Mikäli mitään erityistä syytä ei löydy, voidaan runsaita kuukautisia hoitaa ehkäisypillereillä tai hormonikierukalla. Oheisella videolla kerron myös muista tavoista hoitaa runsaita kuukautisia.
Myös epäsäännöllisten kuukautisten takia on hyvä käydä gynekologin vastaanotolla ja tutkia tilanne kertaalleen kunnolla. Tavallisimmin taustalla on monirakkulaiset munasarjat, joista kerron enemmän artikkelissa "Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) aiheuttamia ongelmia ja vaikutus hedelmällisyyteen voidaan korjata".
PMS- ja PMDD -oireita hoidetaan e-pillereillä ja mielialalääkkeillä
PMS ja PMDD viittaavat kuukautisia edeltäviin oireisiin. PMS-oireet ovat yleisiä ja tuttu asia lähes jokaiselle, jolla on kuukautiset. Oireet tulevat yleensä viikko tai kaksi ennen kuukautisia. Yleisimpiä oireita on turvotus, mielialavaihtelut tai rintojen arkuus. Vaikeampi muoto on PMDD, jossa oireet voivat olla hyvinkin rajuja.
Mielialamuutokset ovat yleensä todella haastavia ja oireet voivat vaikeuttaa elämää huomattavasti. PMDD ja PMS -oireita hoidetaan tavallisimmin e-pillereillä. Myös mielialalääkkeitä voidaan käyttää, jos tilanne on kovin hankala.
Marika Mikola
Gynekologi
Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.
Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.