Lihapullamakkarat ja perunamuusi

28.06.2022

Kuusivuotias Frida haluaa mielellään olla mukana auttamassa vanhempiaan keittiössä. Fridan lempiruokiin kuuluu lihapullat ja perunamuusi. Frida tykkää myös makkaroista ja päätti yhdistää kaksi herkkua, jonka lopputuloksena syntyi lihapullamakkarat. Vinkkejä reseptiin perhe sai Jannalta. 

Katso videolta kuinka herkkuateria valmistuu!

Reseptit

- lihapullamakkarat ja perunamuusi

Lihapullamakkarat

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 2-3 tl paahdettua sipulia
  • 2-3 tl punaista pestoa
  • 2-3 tl ketsuppia
  • 1 kanamuna
  • suolaa maun mukaan. (Muista, että valmiissa kastikkeissa ja paahdetussa sipulissa on jo valmiiksi suolaa.)

Ota esille sopiva uunipelti ja leivinpaperi ja laita uuni päälle. 

Yhdistä sopivaan kulhoon kaikki ainekset. Sekoita lihapullamakkaroiden taikina tasaiseksi. Voit jo tässä vaiheessa käyttää käsiä sekoittamiseen. Kädet on hyvä kostuttaa vedessä ennen kuin aloitat muotoilun. 

Ota taikinasta melko suuri pallo ja muotoile se ensin pyöreäksi ja sitten käsien välissä makkaran muotoiseksi. Asettele uunipellille valmiit lihapullamakkarat sopivalle etäisyydelle toisistaan. Jotta valmistaminen uunissa olisi helpompaa, niin yritä saada lihapullamakkaraoista suunnilleen samankokoisia. Kun olet valmis voit vielä tarvittaessa pellillä hienosäätää lopputulosta.

Paista lihapullamakkarat uunissa keski-/yläosassa 250 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Vinkki! Kastikkeiden määrästä ja lihan rasvapitoisuudesta riippuen pellille on valunut lihapullamakkaroista nestettä. Halutessa voit ottaa paistorasvan talteen ja lisätä siihen kermaa, niin saat maukkaan kastikkeen.

Perunamuusi

  • 6-8 kpl jauhoisia perunoita
  • 2 dl maitoa
  • 25 g voita
  • 1-2 tl suolaa perunamäärän tai maun mukaan

Kuori perunat ja keitä ne kattilassa kypsiksi ja pehmeiksi.

Paloittele keitetyt perunat ja kaada ne kulhoon.

Lämmitä maito liedellä tai mikrossa.

Lisää kulhoon suola, voi ja kaada joukkoon lämmitetty maito.

Survo perunat sileäksi soseeksi sähkövatkaimella.

Vinkki! Maidon määrä riippuu perunoiden koosta. Voi lisätä maitoa vähän kerrallaan. Näin varmistat, ettei perunasoseesta tule liian löysää. Tarvittaessa lisää maitoa, kunnes saavutat toivotun koostumuksen.