Kun kipeä kantapää vaivaa nuorta urheilijaa, on taustalla usein Severin tauti

15.08.2022

Kasvuikäisillä jalkaterän alueen yleisin rasitusvamma on Severin tauti. Riippumatta kipeytyneestä kohdasta, on nuoren urheilijan rasitusvamman syntymekanismi yleensä sama.

Nuoren urheilijan kohdalla on hyvä muistaa, että nuori haluaa harrastaa ja jos hän valittaa kipua, tulee se ottaa vakavasti. 


Mistä lasten ja nuorten rasitusvammakivut johtuvat ja miksi ne ovat yleistyneet? Näistä asioista voit lukea tarkemmin artikkelissani "Kun urheileva lapsi valittaa kipua, on syytä kuunnella - kasvukivuista puhumisen voi unohtaa."

Olen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko ja tässä artikkelissa videollani kerron, kantapään rasitusvamman synnystä ja kuntoutuksesta. 



"Älä revi minua irti!" Kasvutumakkeeseen kohdistuva veto aiheuttaa nuoren rasitusvamman

Kun vastaanotolleni tulee nuori, joka kertoo akillesjänteen olevan kipeä, voin lähes poikkeuksetta todeta, että kipu on todellisuudessa kasvutumakkeessa. Poikkeuksen tekevät ne tilanteet, joissa kivun alku voidaan yhdistää traumaan.

Jänne kiinnittyy toisesta päästään lihakseen ja toisesta luuhun, Severin taudissa pohjelihaksista alkava akillesjänne kiinnittyy kantaluuhun. 

"Luussa puolestaan on kasvavalla nuorella kasvutumake, mikä mahdollistaa jänteen kiinnityskohdan muokkauksen kasvun aikana." 

Jänteeseen ja sen kiinnityskohtiin kohdistuu kuormitusta jokaisesta hypystä, pompusta ja juoksuaskeleesta. Kuormitus on hyvä asia, mutta kuormituksen kasvaessa liian suureksi kasvutumake ärtyy. Liike tavallaan nykii kasvutumaketta irti, ja rasituksen kasvaessa liialliseksi aiheuttaa kantapään kivun. Jänne ei kuitenkaan irtoa, mutta se kipeytyy, kun kuormituksen jatkuessa liian suurena.

Kyse ei ole kasvukivusta vaan rasitusvammasta

Usein kuulee puhuttavan nuoren kasvukivuista. Usein kyse on kuitenkin rasitusvammasta, joka tulee hoitaa. Oikeanlaiseen hoitoon vaikuttaa rasitusvamman aste. 

Täyslevolle ei yleensä ole tarvetta ja sitä tuleekin välttää, jotta kuormituksen taas kasvaessa ei synny uusia vammoja. Kuntoutuksen aikana on suositeltavaa harrastaa sellaista liikuntaa, mikä ei rasita pohjetta, eli kipeytä kantapäätä.

"Levon sijasta kipua aiheuttavaa kuormitusta vähennetään. "

Jos jalka kipeytyy treenien alussa, kevennetään kuormitusta enemmän. Mikäli kantapää on kipeä ennen treenejä, voi olla tarpeen olla pois lajiharjoittelusta parin viikon ajan.

Kantapään kylmähoidosta ei ole todettua olevan apua paranemiseen

Levon lisäksi kuulee usein suositeltavan kylmähoitoa. Toisin kuin täyslevosta siitä ei ole haittaa, mutta ei ole myöskään todisteita siitä saatavasta avusta. Kivun hoitona sitä voidaan kyllä käyttää.

Kylmähoidon sijasta paikallisten kipulääkettä sisältävien voiteiden käytöllä on todettu olevan paranemista edistävää vaikutusta.

Kantakorosta on myös apua hoidossa. Kun kantapäätä nostetaan sentti ylöspäin, on pohje sentin lyhyempi ja kantapäähän kohdistuva veto pienenee.


Lasten ja nuorten rasitusperäiset vammat ilmenevät yleensä alaraajoissa. Tarkempiin kuvauksiin erilaisten rasitusvammojen hoidosta, pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.

Lauri Alanko

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Olen toiminut liikuntalääketieteen erikoislääkärinä yli 15 vuoden ajan niin vastaanotolla kuin kentän laidallakin. Olen perehtynyt urheilun asettamiin vaatimuksiin hoidon ja kuntoutuksen suhteen, oli sitten kyseessä rasitusvamma tai tapaturma, ylikuormitus, astma tai muu liikkujan ongelma. Hoidan liikkujia harrastelijoista ammattiurheilijoihin, juniori-ikäisistä veteraaneihin. Kokemukseni eri lajeista on laaja, niin eri palloilu- kuin jäälajit mutta myös mm. miekkailu, voimistelu tai kestävyysurheilu ovat tuttuja. Toimin Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan jäsenenä sekä eri lajien joukkueiden lääkärinä. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan tai Mehiläisen verkkoajanvaruksen kautta.