Lähtikö maitohampaasta pala tai tuliko siihen mustelma?
Lasten elämässä riittää menoa ja meininkiä. Liikkuvaisen ja eläväisen lapsen arjessa hammaskin voi toisinaan kopsahtaa asfalttiin tai huonekalun reunaan. Tapaturmissa tärkeintä on seuranta.
Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa ja videolla kerron lasten maitohampaisiin kohdistuvien tapaturmien hoidosta.
Pysyvän hampaan tapaturman hoidosta, kerron erikseen toisessa blogiartikkelissani ja videossani.
Tapaturma maitohampaassa
Lapsen maitohampaaseen kohdistuneen tapaturman hoidossa keskeistä on seurata tilannetta. Toisinaan hammas saattaa irrota kokonaan tai siitä voi lohjeta pala irti. Tällaisissa tilanteissa on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Lapsen maitohammasta ei ryhdytä kiinnittämään takaisin paikalleen, mutta lohjennut hammas saattaa olla syytä suojata. Aina tämä ei ole tarpeen, mutta aika usein hammasta on suojattava paikalla. Näin hammas pysyy kunnossa pidempään.
Tummuma tapaturmahampaassa on mustelma
Hampaan sisällä on pieniä verisuonia, jotka saattavat vaurioitua tapaturman seurauksena. Tällöin hampaan pintaan ilmestyy tummentuma, joka on hampaan sisälle muodostunut mustelma. Hammas saattaa näyttää hyvinkin tummalta. Kyse on lähinnä esteettisestä ongelmasta eikä tummuma automaattisesti kerro siitä, että hammas menisi piloille.
Tummunut hammas saattaa kuitenkin tulehtua. Tällaisessa tilanteessa on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle, koska silloin hammas joudutaan poistamaan.
Karri Åberg
Hammaslääkäri
Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa.
Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.