Nenäverenvuoto on helppo hoitaa – toistuvan vaivan syy pitää kuitenkin selvittää
Aikuisilla nenäverenvuodon taustalla on yleensä verenohennuslääkitys, kun taas lapsilla syy löytyy usein nuhasta tai allergiasta.
Suurin osa nenäverenvuodoista menee ohi itsestään. Pitkään jatkuvan tai toistuvan nenäverenvuodon syy on kuitenkin tärkeää selvittää.
Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jussi Jero ja tässä artikkelissa ja videolla kerron teille, kuinka nenäverenvuotoa voidaan hoitaa.
Lääkkeet voivat aiheuttaa nenäverenvuotoa
Monet aikuisilla käytössä olevista lääkkeistä voivat aiheuttaa hoitoa vaativaa nenäverenvuotoa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet Aspirin ja Disperin sekä veren hyytymisen estävät Marevan tai Eliquis sekä muut antikoagulantit.
"Verenvuotoa syntyy, kun nenän väliseinän etuosassa olevat pinnalliset verisuonet puhkeavat ja ärtyvät."
Puhkeamisen aiheuttaa yleisimmin tavallinen virusnuha, nenän limakalvojen kuivuminen tai krooninen ärsytys, jos esimerkiksi nenää jatkuvasti kaivetaan. Jos verenvuoto ei helpota, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Puhjenneet verisuonet voidaan tukkia
Yleisin ja yksinkertaisin hoitomuoto on käsitellä puhjenneet verisuonet hopeanitraattipuikolla. Puudutuksen jälkeen puikon hopeanitraatti tukkii suonen, jonka jälkeen sen vaikutus neutraloidaan keittosuolalla, jolloin hopeanitraatti muuttuu hopeakloridiksi ja suoni tukkeutuu.
Yleensä yksi käsittelykerta riittää, mutta molempia sieraimia ei voida hoitaa samaan aikaan. Jos vuotavia suonia on molemmissa sieraimissa, tulee käsittelyjen välillä olla aikaa noin kuukauden verran. Joskus runsas verenvuoto vaatii suonen polton tai tamponaation.
On tärkeää selvittää lääkityksen vaikutus nenäverenvuotoon ja tarvittaessa muuttaa annostelua, sillä liian isolla annostuksella otettava verenohennuslääke, ylläpitää nenäverenvuotoa ja saattaa aiheuttaa isomman verenvuodon jossain muualla elimistössä.
Lasten nenäverenvuoto johtuu yleensä nuhasta
Lapsille sattuu ja tapahtuu ja toisinaan myös nenästä vuotaa verta. Syynä on useimmiten allergiasta tai nuhasta johtuva limakalvojen kuivuminen ja ärtyminen. Lapsilla myös helposti sormi hakeutuu raapimaan kutisevaan nenään.
Lasten toistuvaa ja pitkään jatkunutta nenäverenvuotoa hoidetaan samoin kuin aikuisten.
"Lasten nenäverenvuodot ovat yleensä helposti hoidettavia."
Tärkeää on pitää limakalvot kuivina ja opettaa lapselle, ettei nenää saa kaivaa. Jos nenäverenvuoto vaatii käsittelyhoitoa, on hoitomuoto sama kuin aikuisilla. Myös lapsilla toistuvan nenäverenvuodon syy on tärkeää selvittää, jotta tiedetään, ettei taustalla ole muita verenvuotoa aiheuttavia tekijöitä.
Jussi Jero
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon.
Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.