Raskausviikko 8
Ensimmäinen neuvolakäynti ja jatkoseuranta
Ajankohta ensimmäiselle käynnille kunnalliseen neuvolaan ilmeisesti vähän vaihtelee. Näin suosituksia, jossa ensikäynnillä neuvottiin käymään viikoilla 6-8 ja suosituksia, joissa käynti olisi vasta viikoilla 8-10.
Yleensä neuvolat toimivat terveyskeskusten yhteydessä, joten niihin kannattaa varmaan kuitenkin soittaa aika ajoissa ja tiedustella oman neuvolan tilannetta.
Oman lähineuvolamme ajanvaraus on yleensä aika täynnä, joten neuvola-aika pitää aina varata vähintään kaksi viikkoa ennen. Viime kerralla opin, että jos ensimmäinen neuvolakäynti myöhästyy liikaa, tulee kiire saada varattua aika varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen ja yhdistelmäseulontaan, joka pitäisi tehdä viikoilla 11+0-13+6.
Sain varattua ensimmäisen neuvolakäynnin heti viikon 8 alkuun. En saanut sopivaa aikaa omalle terveydenhoitajalleni, mutta se ei mielestäni tässä vaiheessa ollut tärkeää.
Verenvuotoa...
Päivää ennen neuvolaa minulta tuli vähän kirkkaan punaista verenvuotoa. Minulla ei tämän raskauden aikana ollut ennen tätä tullut minkäänlaista verta muistuttavaa vuotoa. Esikoistamme odottaessa minulle tuli juuri viikolla 8 todella runsasta punaista verenvuotoa. Silloin olin aivan varma, että raskaus keskeytyy, mutta jopa melko runsas punainen vuoto ei kuitenkaan lopulta ollut mitään erikoista.
Tämän vuoksi tiesin jo entuudestaan, että alkuraskauden aikana vuoto voi johtua kohdun tyhjennyksestä. Sitä voi ilmaantua esimerkiksi silloin, kun tavallisesti olisi kuukautiset. Vuoto tuntui kuitenkin inhottavalta, ja mieleeni alkoi virrata kaikenlaisia huolestuneita ajatuksia.
Raskaus on kuitenkin niin alkuvaiheessa, että keskenmeno olisi vielä tässä vaiheessa jopa melko todennäköinen. Onneksi en kuitenkaan vuodon lisäksi havaitse mitään kipuja alavatsassa tai supistuksilta tuntuvia puristuksia ja särkyä.
Neuvolassa...
Neuvolassa kerron asiasta, ja terveydenhoitaja vahvisti, että verenvuoto ei välttämättä tarkoita keskenmenoa. Tilannetta pitäisi kuitenkin seurata ja odottaa rauhassa raskauden etenemistä. Odotus, se toistuu kaikissa asioissa, ja odottavan aika on niin pitkä.
Ensimmäinen neuvolakäynti on yleensä pitkä, noin puolitoista tuntia. Olin etukäteen täyttänyt verkossa pitkän esitietolomakkeen, jossa kysyttiin kaikki mahdollinen. Lomakkeeseen oli lueteltu raskauteen vaikuttavia perussairauksia ja mahdollisia perinnöllisiä sairauksia. Itseni lisäksi osa kysymyksistä koski myös lapsen isää ja lähisukulaisia. Lomakkeella kysyttiin myös ruokailusta ja liikunnasta sekä toki alkoholin, tupakan ja päihteiden käytöstä. Alkoholin käyttöä varten tuli täyttää erillinen Audit-kysely.
Itse neuvolakäynti sujui hyvin, ja seuraava aika varattiin viikolle 15. Mutta apua, sain kyllä taas mukaani niin paljon papereita kaikesta, johon minun tulisi varata aika sekä tietoa rekisteröitymisestä eri järjestelmiin. Lisäksi sain käteeni vanhan kunnon pahvisen äitiyskortin.
Huh mitä touhua, vieläkään kaikkia asioita ei voida hoitaa ja seurata yhdessä ja samassa paikassa. Käytännön asiat olivat taas muuttuneet sitten viime raskauteni, ja sain todella keskittyä, jotta pysyin mukana ohjeviidakossa.
Asun pääkaupunkiseudulla ja minun tulee käyttää Terveyskylän raskauspolkua, jotta saan tietoa ultraäänitutkimuksista. Sieltä ei voi kuitenkaan varata aikaa, enkä saa sinne tutkimustuloksiani. Niitä varten minun tulee käyttää sähköistä Maisa-palvelua. Tietoa raskaudesta ja synnytyksestä löytyy Terveyskylän Naistalosta.
Kaikkiin laboratorio- ja neuvolakäynteihin minun tulee varata aika oman terveyskeskukseni ajanvarauksesta. Laboratorion tutkimustulokset ja käyntitiedot näen vain kirjautumalla Omakanta-palveluun. Tosin, kun luen Omakannasta terveydenhoitajan kertomustekstin huomaan, että se on tehty muita ammattilaisia varten. Siinä lähinnä todetaan minun kertomat asiat. Esimerkiksi vastaanotolla mitattuja hemoglobiinin ja verenpaineen arvoja ja omaa painoni ei ole merkitty kertomukseen muuta kuin sanalla hyvät.
Näin ollen jatkoseurannan osalta joudun turvautumaan pahviseen äitiyskorttiin 😊. Voiko tämä olla tänä päivänä mahdollista? Etsin puhelimestani erilaisia applikaatioita, joiden käyttökokemuksista kerron lisää myöhemmin.
Seuraavat asiat minun tulee neuvolakäynnin jälkeen hoitaa:
- tarkistaa vielä raskaudenaikainen ruokavalioni
- ottaa alkuraskauden virtsanäyte aamulla kotona neuvolasta annettuihin koeputkiin ja viedä ne heti laboratorioon
- varata aika laboratorioon verikokeisiin viikolle 10, ajankohta on tärkeä mm. yhdistelmäseulan tuloksien osalta
- varata aika ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen ja yhdistelmäseulontaan viikoille 11-13
- varata aika laboratorioon sokerirasitukseen viikoille 12-16. Joudun käymään sokerirasituksessa jo tässä vaiheessa raskautta, koska esikoista odottaessani minulla oli raskausdiabetes. Siitä lisää myöhemmin.
Viikko eteni, ja aikaisempi verinen vuoto huolestutti minua yhä enemmän. En jaksanut enää vain odottaa. Lopulta tilasin loppuviikoksi ultraääniajan yksityiselle gynekologille.
Huoleni oli ainakin tässä vaiheessa turhaa. Kaikki näytti ultrassa normaalilta, ja alkio oli kooltaan 8+3 viikon ikäinen ja näkyi jo ihan selkeästi. Alkio on noin 2 cm mittainen, ja pää erottuu jo vähän muusta kehosta.