Täällähän on reikä! Suojaa lapsen hampaita reikiintymiseltä
Moni aikuinen on varmasti jossain elämänsä vaiheessa kokenut sen tunteen, kun hammasta alkaa ikävästi vihloa ja syyksi paljastuu reikä. Hampaiden reikiintyminen ei ole kuitenkaan ainoastaan aikuisten ongelma.
Myös jo pienten lasten maitohampaisiin voi syntyä reikiä, jos hampaita ei puhdista huolellisesti, tai jos lapsi nauttii paljon sokerisia juomia ja ruokia. Reikien ehkäisemiseen löytyy kuitenkin tehokkaita keinoja, jotka kaikkien vanhempien olisi hyvä tietää.
Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa videolla aiheenani on lasten hampaiden reikiintyminen. Kerron, miten siihen pitää suhtautua ja mitä sen ehkäisemiseksi voi tehdä.
Huolellinen hampaiden pesu pitää reiät loitolla
Hyvin puhdistetut hampaat ovat keskeisessä roolissa reikien ehkäisyssä. On tärkeää, että hampaita harjataan pienestä pitäen ja lapsen kanssa opetellaan hyvä hampaidenpesutekniikka. Hampaiden puhdistuksessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että kaikki hampaat ja hampaiden pinnat tulee harjattua huolellisesti.
"Lapselle onkin hyvä alusta asti opettaa, että hampaiden puhdistukseen tulee käyttää riittävästi aikaa."
Kahden minuutin suositus saattaa koetella lapsen kärsivällisyyttä, mutta siihen on kuitenkin hyvä pyrkiä. Monesti pienillä lapsilla hampaiden pesu voi olla muutenkin haastavaa. Suu on intiimi kehonosa, ja on luonnollista, että lapsi pyrkii suojaamaan sitä.
Tärkeintä kuitenkin on, että yhdessä lapsen kanssa löydetään ne rutiinit, joilla hampaat saadaan pidettyä puhtaina ja ehkäistyä reikiintymistä. Varsinkin jo hieman vanhemman lapsen voi myös antaa itse harjata hampaansa toisella pesulla, jos toinen pesu suoritetaan yhdessä vanhemman kanssa.
Pure ksylitolia! Vinkit hampaiden hoitoon
Jotta kaikki hampaat ja pinnat tulevat puhdistettua, kannattaa hampaiden pesu aloittaa aina samasta paikasta ja lopettaa samaan paikkaan. Hampaiden harjaukseen on hyvä myös keskittyä. Kun pesun tekee ajatuksella, tulevat kaikki hampaat ja niiden pinnat varmasti hyvin puhdistettua.
Fluoritahnaa on tärkeä käyttää hampaiden puhdistuksessa, mutta alle kolmivuotiailla sitä kannattaa käyttää vain kerran päivässä, mieluiten illalla.
"Näin fluori jää vaikuttamaan yön ajaksi ja vahvistaa hampaiden kiillettä päivän happohyökkäyksen jälkeen."
Aamupuhdistuksessa voidaan puolestaan keskittyä harjoittelemaan hampaiden mekaanista puhdistusta.
Toinen hyvä apu happohyökkäyksen estämiseen on suomalainen keksintö ksylitoli. Sen on todettu ehkäisevän tehokkaasti hampaiden reikiintymistä ja myös korvatulehduksia.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että etenkin äidin aktiivinen ksylitolin käyttö ehkäisee bakteerien siirtymistä lapselle. Ksylitolia voi käyttää jo pienestä pitäen, kunhan varmistaa, että pastillin koko ei muodosta turvallisuusriskiä lapselle.
Videollani kerron lisää vinkkejä siihen, miten hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä.
Suojaa lapsen hampaita sokerilta ja hiilihydraateilta
Hampaiden reikiintymistä aiheuttaa vanhemmalta lapselle periytyvä mutans-streptokokkibakteeri. Tämä hyvin yleinen suun bakteeri käyttää ravintonaan sokeria ja hiilihydraatteja, joiden aiheuttamat hapot syövyttävät hampaiden pintaa ja aiheuttavat niiden reikiintymistä.
Makeisten lisäksi tyypillisiä happohyökkäyksen aiheuttajia ovat esimerkiksi limut, myös sokerittomat. Satunnainen mielihyvää tuottava herkuttelu ei haittaa, mutta hampaiden terveyden kannalta on parempi mitä harvemmin hampaisiin kohdistuu happohyökkäys. Sokereilla ja hiilihydraateilla kannattaakin mieluummin herkutella harvoin ja enemmän kerralla kuin pieniä määriä mutta usein.
Karri Åberg
Hammaslääkäri
Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa.
Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.