Nuoren alaselän kipu ei koskaan ole hyvänlaatuista
En tiedä liioittelenko jos totean, että Suomessa nuorten selän rasitusmurtumia syntyy kuin sieniä sateisena syksynä. En ole yksin sitä mieltä, että tapauksia on liikaa eikä niiden määrä ole ainakaan vähentynyt.
Urheilevan nuoren alaselän kipuun tulee aina suhtautua vakavasti ja kivun syy on selvitettävä nopeasti.
Nuoren urheilijan kohdalla on hyvä muistaa, että nuori haluaa harrastaa. Vastaanotollani törmään usein tapauksiin, joissa kipu on jatkunut viikkoja, mutta vaiva tulee vanhemmille yllätyksenä. Mistä lasten ja nuorten rasitusvammakivut johtuvat ja miksi ne ovat yleistyneet? Näistä asioista voit lukea tarkemmin artikkelissani "Kun urheileva lapsi valittaa kipua, on syytä kuunnella - kasvukivuista puhumisen voi unohtaa."
Olen Lauri Alanko, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, ja tässä artikkelissa ja videollani kerron, miksi nuoren selkäkipua ei pidä koskaan verrata aikuisen selkäkipuun.
Urheilevan nuoren selkäkipu ei ole kasvukipua
Aikuisista noin 85 prosentilla selkä on joskus kipeä ja aikuisilla kipu on usein hyvänlaatuista. Lapsilla tilanne on toinen. Lapsen selkäkipu ei ole tavallinen asia ja syy on syytä selvittää pikaisesti kivun alettua.
Lapsen selkäkivun syyt ovat täysin eri kuin aikuisella. Urheilevista nuorista 80 prosentilla selkäkipu johtuu rasitusmuutoksesta. Kyse ei siis ole niin sanotusta kasvukivusta tai lihasjumista.
Nuoren selkäkivun kehittymistä ei pidä jäädä seuraamaan
Jos selkäkivun taustalla on rasitusmuutokset ja tilannetta päätetään seurata, muuttuvat pienet rasitusmuutokset helposti isoiksi. Ongelmana on usein se, että muidenkin rasitusvammojen tavoin kipu on usein lievää. Alkuun selkä on hieman kipeä kuormituksen jälkeen, sitten kuormituksesta ja lopulta muulloinkin.
"Jos nuori urheilija lopettaa urheilemisen selkäkivun takia, on kyseessä vakava asia."
Selkäkipua voi seurata kotona aivan pisimmillään kaksi viikkoa, jonka jälkeen on syytä suunnata lääkärille. Jos minulla on pienikin syy epäillä, että kyse on selän rasitusvammasta, selkä kuvataan ja syy selvitetään.
Onkin aina ihanaa, jos saa soittaa terveiset, että selässä ei ole vikaa. Mutta jos kivun syy on alkavat rasitusmuutokset selkärangassa tai jo murtumaksi edennyt rasitusvamma, tulee tarkasti suunniteltu kuntoutusohjelma aloittaa heti.
Lasten ja nuorten rasitusperäiset vammat ilmenevät yleensä alaraajoissa. Tarkempiin kuvauksiin erilaisten rasitusvammojen hoidosta, pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.
Lauri Alanko
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri
Olen toiminut liikuntalääketieteen erikoislääkärinä yli 15 vuoden ajan niin vastaanotolla kuin kentän laidallakin. Olen perehtynyt urheilun asettamiin vaatimuksiin hoidon ja kuntoutuksen suhteen, oli sitten kyseessä rasitusvamma tai tapaturma, ylikuormitus, astma tai muu liikkujan ongelma.
Hoidan liikkujia harrastelijoista ammattiurheilijoihin, juniori-ikäisistä veteraaneihin. Kokemukseni eri lajeista on laaja, niin eri palloilu- kuin jäälajit mutta myös mm. miekkailu, voimistelu tai kestävyysurheilu ovat tuttuja. Toimin Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan jäsenenä sekä eri lajien joukkueiden lääkärinä.
Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan tai Mehiläisen verkkoajanvaruksen kautta.