Polven takaristisidevamma syntyy yleensä onnettomuudessa
Polven takaristisidevamma eli PCL-vamma on huomattavasti harvinaisempi kuin eturistisidevamma (ACL). Takaristisidevamma syntyy voimakkaan törmäyksen seurauksena esimerkiksi moottoripyöräonnettomuudessa tai rajussa taklauksessa.
Olen Petri Sillanpää, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri ja polviortopediksi erikoistunut. Kerron tässä artikkelissa ja videossa polven takaristisidevamman oikeanlaisesta hoidosta ja kuntoutuksesta. Videolla näytän myös piirrettyjä kuvia.
Hoidoksi voi riittää kuntoutus
Takaristisidevamma syntyy, kun polvi vääntyy epätavalliseen suuntaan. Yleensä vamman synty vaatii suuren liikevoiman, jollainen voi olla esimerkiksi ajoneuvo-onnettomuudessa tai rajuissa urheilulajeissa, kuten amerikkalaisen jalkapallon taklaustilanteessa.
Takaristisidevamma ei aina vaadi leikkausta. Hyvin suunniteltu kuntoutus fysioterapeutin ohjauksessa voi riittää hyvin.
Jos takaristiside on kuitenkin tarpeen leikata, se rakennetaan uudestaan jännesiirteestä. Leikkaus on periaatteeltaan samanlainen kuin eturistisideleikkaus. Sen leikkauksesta kerron artikkelissa "Eturistiside napsahtaa poikki, miten tulisi toimia?"
Kuntoutus on haastavaa
Leikkauksesta toipuminen kestää jopa hieman pidempään kuin eturistisideleikkauksen jälkeen. Hoidon suunnittelee polviortopedi yhdessä asiantuntevan fysioterapeutin kanssa. Kuntoutus on haastavaa ja siihen tulee sitoutua.
"Vastaanotolla pyrinkin kannustamaan ja luomaan uskoa siihen, että polvi tulee ahkeralla ja asianmukaisella harjoittelulla kuntoon, vaikka se ottaakin aikansa."
Lapsen tai nuoren takaristisidevamma on harvinainen
Lapsilla ja nuorilla nivelsiteet ovat joustavat ja ristisiteiden katkeamiset ovat harvinaisia. Nuorilla ristisidevammat ovat yleensä murtumia. Joustava ristiside repäisee itsensä polven vääntyessä irti luusta. Lisätietoja lasten erilaisista vammoista blogissani "Lasten ja nuorten vammat ovat usein erilaisia kuin aikuisilla".
Polviluksaatio eli moniligamenttivamma
Pahimmillaan polvesta voi hajota eturistiside, takaristiside sekä sivuside. Silloin kyseessä on erittäin vakava polven sijoiltaanmeno eli polviluksaatio. Silloin reisiluu ja sääriluu ovat vääntyneet niin pahasti, että polvinivel on mennyt kokonaan pois paikaltaan.
Polviluksaatiossa kipu on todella kovaa ja hoito on tarpeen aloittaa nopeasti. Viimeisin hoitamani polviluksaatio oli syntynyt moottorikelkkaonnettomuudessa. Onnettomuudessa syntyi lisäksi hermovamma, mikä kertoo siitä, että onnettomuudessa liikevoima on ollut suuri.
"Tällaisen vakavan vamman syntyminen on etenkin nuorelle, liikkuvaiselle ihmiselle aina raskas tilanne."
Polven korjaaminen vaatii kaikkien nivelsiteiden tähystysleikkausta ja toipuminen kestää pitkään. Polvitukea tulee käyttää ensimmäisten kuukausien ajan, jonka jälkeen pääsee harjoittelemaan kävelemisestä. Vasta noin vuoden päästä polvi alkaa olla jokseenkin normaali.
Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...
Petri Sillanpää
Ortopedi
Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio
Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.