Kun oma vanhempi rakastuu – Lapsen näkökulma uusperheeseen
Kun oma vanhempi rakastuu, se voi olla lapselle hämmentävä ja jopa pelottava asia. Uusperheen muodostuminen herättää sekä aikuisessa että lapsessa monenlaisia tunteita. Lapsi kuitenkin käsittelee näitä muutoksia hyvin eri tavalla ja eri tahtiin kuin aikuinen.
Uutta yhteistä arkea aloitettaessa onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota lapsen hyvinvointiin ja sopeutumiseen. Uusperheen arkeen tottuminen voi viedä aikaa, mutta tärkeintä on, että lapsi tuntee koko ajan olevansa haluttu.
Olen seksuaaliterapeutti, seksuaalikasvattaja ja uusperheneuvoja Anna Kolster. Tässä artikkelissa ja videollani puhun uusperheestä ja siitä, miten sellaisen muodostuminen voi vaikuttaa lapseen.
Anna lapselle aikaa käsitellä kokemuksiaan
Kun vanhempi tapaa uuden kumppanin, on usein päällimmäisenä mielessä, miten tutustuttaa hänet lapsiin. Tapaamisen kanssa ei kannata kiirehtiä, etenkin jos vanhemmalla on ollut useampia väliaikaisia kumppaneita. Jos mahdollista, olisi hyvä odottaa ainakin siihen asti, kunnes suhde on vakaalla pohjalla, ja pari haluaa yhdessä viedä suhdetta eteenpäin.
Hämminki saattaa kasvaa entisestään, kun vanhemman uusi kumppani alkaa viettää yhä enemmän aikaa lapsen kotona ja jossain vaiheessa jopa jäädä pysyvästi sinne asumaan. Uusperheen muodostuminen tuo uusia asioita kaikkien perheenjäsenten arkeen.
"On hyvä kuitenkin muistaa, että vaikka vanhempi olisi valmis tähän kaikkeen, ei lapsi välttämättä ole."
Lapsi on saattanut ennen uusperheen muodostumista kokea esimerkiksi vanhempiensa eron tai toisen vanhemman kuoleman. Aikuisen mielestä aikaa on saattanut kulua riittävästi, mutta lapsi käsittelee näitä asioita hyvin eri tavalla. Useimmiten lapsella tunteiden ja ajatusten läpikäyminen alkaa vasta siinä vaiheessa, kun hän kokee vanhempansa olevan riittävän turvassa.
On myös tärkeää, että lapsen annetaan puhua kokemastaan hämmennyksestä ja esimerkiksi eron herättämistä tunteista. On täysin luonnollista, että lapsi toivoo vanhempiensa olevan edelleen yhdessä. Vanhemman ei kuitenkaan tarvitse tuntea tai pelätä, että hänen olisi pitänyt tehdä jotain eri tavalla.
Kutsu lapsi mukaan, mutta pidä ohjat
Lapsi saattaa kokea ulkopuolisuutta ja jopa pelätä menettävänsä vanhemman uudelle kumppanille. Uusperhe tuo lapsen arkeen myös asioita, jotka ydinperheessä tapahtuvat yleensä ennen lapsen syntymää. Esimerkiksi vanhemman ja uuden kumppanin rakastumisen ja suhteen kehittymisen.
"Alkuhuumaa ei voi välttää, ja se on myös luonnollinen osa parisuhteen muodostumista."
Asiasta olisi kuitenkin hyvä keskustella lapsen kanssa, jotta hän ymmärtää tilanteen. Oman lisänsä voivat tuoda vanhemman uuden kumppanin mahdolliset lapset. Lapsen tulee tietää, että vaikka uusi tilanne on hämmentävä, on hän edelleen yhtä tärkeä ja ihana kuin ennenkin. Vanhemman tehtävä on tässä tilanteessa yrittää saada lapsi tuntemaan olonsa mahdollisimman turvalliseksi.
Yksi hyvä keino vahvistaa lapsen turvallisuuden tunnetta on ottaa hänet mukaan arkisiin toimintoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsi pyydetään elokuvailtana viereen istumaan. Lapsi saattaa yrittää työntää kumppanin pois tai pyrkiä vanhemman ja kumppanin väliin.
Vanhemman on kuitenkin tärkeä säilyttää tilanteessa kontrolli. Lapselle ei tule antaa valtaa päättää, kenen kanssa vanhempi seurustelee tai viettää aikaa. Sen sijaan on tärkeää auttaa lasta hyväksymään tilanne. Lapsen ei tarvitse ymmärtää vanhemman valintoja, mutta hänen on tiedettävä, että hänestä pidetään edelleen huolta.
Videollani kerron lisää uusperheen muodostumisesta ja sen herättämistä tunteista lapsessa.
Anna Kolster
Seksuaaliterapeutti
Toimin myös uusperheneuvojana ja meidän liiton kautta voi neuvonnan lisäksi osallistua erilaiseen vertaistukitoimintaan. Suositteelen käymään tutustumassa sivuilla Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli)
Työskentelen mielellään sekä parien että yksilöiden kanssa. Voit tulla juttelemaan kanssani kaikenlaisissa ihmissuhteiden haasteissa. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden kandidaatti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), seksuaalikasvattaja, työnohjaaja sekä olen käynyt useita erilaisia ohjaajakoulutuksia. Lisätietoja taustastani voit lukea Sparks & Emotion -verkkosivulta.
Ajan vastaanotolleni voit varata Sexpon terapiapalvelujen verkkoajanvarauksen kautta.