Vaihdevuosien hormonikorvaushoito helpottaa oireita ja sopii lähes kaikille

29.05.2022

Suomalaisilla naisilla vaihdevuodet alkavat yleensä 48-52-vuoden iässä. Toisilla ne saattavat kuitenkin alkaa jo reippaasti ennen 40 ikävuotta ja toisilla vasta lähempänä 60 vuoden ikää. 

Suurimmalla osalla varsinaisia vaihdevuosia edeltää esivaihdevuodet eli premenopaussi. Se kestää useamman vuoden ja silloin koetaan ensimmäisiä vaihdevuosiin viittaavia oireita. Kuukautiskierto lyhenee ja heittelee ja vuoto on välillä runsasta ja välillä pelkkää tiputtelua. 


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola ja tässä artikkelissa ja videolla kerron vaihdevuosioireista ja niiden hoidosta.



Kuumia aaltoja, yöhikoilua, uniongelmia ja mieliala heittelee

Vaihdevuosioreista selkein ja tunnetuin on kuumat aallot. Hikipuuska tulee yllättäen ja ensimmäiset kuumat aallot vaivaavat yleensä öisin. Vaihdevuosiin on liitetty suuri määrä erilaisia oireita, kuten limakalvojen kuivuminen, mielialavaihtelut ja heikko unenlaatu. Laajemman listan oireista voit katsoa jutun ohessa olevalta videolta. 

Noin 20 prosentilla vaihdevuosiin ei liity mitään oireita ja 20 prosentilla oireet ovat vaikeita. Lopuilla oireet vaihtelevat näiden välillä. 

"Jos tuntuu siltä, että oireet haittaavat elämää, kannustan saapumaan gynekologin vastaanotolle keskustelemaan hormonihoitojen vaihtoehdoista."

Estrogeenin puutetta voi hoitaa vain estrogeenilla

Vaihdevuosien syy on estrogeenin puute. Sen määrä elimistössä lähtee laskemaan 40 ikävuoden paikkeilla. Vaihdevuosia hoidetaan tehokkaimmin estrogeenilla. Keltarauhashormonia sisältävästä hormonikierukasta saattaa olla apua aivan varhaisiin vaihdevuosioireisiin, mutta esimerkiksi kuumiin aaltoihin ja mielialavaihteluihin siitä ei ole apua. 

Jos kohtu on tallella estrogeenihoitoon liitetään aina kuitenkin myös keltarauhashormoni, jota ilman kohdun limakalvon syövän riski lisääntyy. 

Minulta kysytään toisinaan myös luontaistuotteiden vaikutuksesta. Suomessa tehdyn väitöskirjan mukaan luontaistuotteet saattavat auttaa hyvin lieviin oireisiin, mutta tutkimusten mukaan ainut toimiva hoito hankalempiin oireisiin on estrogeenilisä.

Hormonikorvaushoito auttaa jo muutamassa viikossa

Estrogeenihoito sopii suurimmalle osalle. Vain sairastettu rintasyöpä tai suku, jossa rintasyöpäriski on erityisen suuri, ovat esteenä estrogeenihoidolle. Toinen mahdollinen syy sopimattomuuteen voi olla sairastettu veritulppa tai korkea riski siihen. Hormonikorvaushoidon aloittamisesta päätetään kuitenkin aina yksilöllisesti ja yhdessä potilaan kanssa. 

Hormonikorvaushoitoon on lukuisia eri vaihtoehtoja, kuten pillerit, geelit, suihkeet ja laastarit. Mikä valmiste on paras, on täysin yksilöllistä. Gynekologi tekee päätöksen käytettävästä valmisteesta kuunnellen potilaan toiveita. Oikein suunniteltu hoito alkaa vaikuttaa jo muutaman viikon sisällä.

Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.