Perunan kypsentäminen
- kattilassa, pannulla tai uunissa
Perunat kattilassa:
- Laita tarpeeksi suolaa veteen aina kun keität perunoita, maista jos epäröit!
- Jos vesi ei maistu suolalle, niin se ei mausta perunoita.
- Uudet perunat lisätään kiehuvaan veteen.
- Vettä saa olla sen verran, että perunat juuri peittyvät.
- Keitä noin 15 min jonka jälkeen kannattaa tarkistaa kypsyys ohuella tikulla.
- Kun perunat on lähes kypsiä, kaadetaan vesi pois kattilasta ja laitetaan talouspaperia perunoiden päälle ja annetaan olla noin 5 minuuttia kannen alla. Näin perunaan imeytynyt keitinvesi vähenee, kun neste imeytyy paperiin ja maku paranee.
Talviperunat tai muusiin tarkoitetut perunat laitetaan kylmän veteen kiehumaan.
Perunat pannulla
Kiinteä perunalajike tai uudet perunat voi erittäin hyvin paistaa raakana pannulla
- Kuori tai pese perunat ensin huolellisesti.
- Leikkaa perunat pieniksi paloiksi.
- Paista voissa tai öljyssä keskilämmöllä noin 15 minuuttia, mielellään kansi päällä välillä sekoittaen.
- Lisää hienoksi leikattua sipulia ja suolaa, kun peruna alkaa pehmetä.
- Jatka paistamista, kunnes perunan palat ovat kypsiä.
Voit ripotella pieneksi leikattua tuoretta lehtipersiljaa tai timjamia perunan päälle juuri ennen tarjoilua.
Perunat uunissa
Oikeastaan kaikki paitsi oikein jauhoiset perunat voi paahtaa uunissa. Uusista perunoista tulee erityisen hyviä uunissa paahdettuna.
- Pese ensin perunat huolellisesti tai tarvittaessa kuori tai poista tummia laikkuja.
- Puolita tai leikkaa perunat lohkoiksi ja aseta kulhoon.
- Ripottele öljyä perunoiden päälle ja mausta suolalla, lisää esimerkiksi timjamia tai muita yrttejä.
- Sekoita varoen perunoita ja asettele suoraan pellille kuoripuoli alaspäin.
- Paahda 220 asteisessa uunissa noin 20 min.