Mikä on raskausdiabetes?
- Kuinka itse hoidin raskausdiabetesta?
Raskauden aikana ilmenevä diabetes on äidin kehossa tapahtuva sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Elimistössä haima erittää insuliinia, jonka avulla keho säätelee veren sokeripitoisuutta. Normaalissa tilassa haima pystyy valmistamaan elimistölle sokeritasapainon ylläpitämiseen tarpeeksi insuliinia, eikä veren sokeripitoisuus kohoa liikaa.
Odotusaikana lisääntyvät raskaushormonit ja kehon rasvamäärä voivat johtaa insuliinin tehon heikkenemiseen. Kyseessä on raskausdiabetes, kun odottavan äidin elimistö ei kykene tuottamaan tarpeeksi insuliinia, minkä vuoksi verensokeripitoisuus kohoaa liian suureksi.
Raskausdiabetes todetaan laboratoriossa sokerirasituksessa, jossa raskaana olevalle äidille tehdään kaksi tuntia kestävä glukoosikoe.
Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä
Insuliinin teho alkaa yleensä heiketä toisella raskauskolmanneksella, minkä vuoksi neuvolasta saa lähetteen sokerirasitukseen raskausviikoille 24-28. Raskausdiabetes todetaan noin 20 %:lla odottavista äideistä. Usein raskausdiabetes ilmenee jo ensimmäisen raskauden aikana, ja monille se on myös ensimmäinen kerta, kun he kärsivät sokeritasapainon häiriöstä. Noin 50 % odottavista äideistä Suomessa on raskausdiabeteksen riskiryhmässä.
Altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi:
- ylipaino,
- diabetes lähisuvussa,
- ikä, etenkin yli 40-vuotiailla,
- aikaisemmin todettu raskausdiabetes,
- aikaisemmin synnytetty yli 4 500 grammaa painava lapsi.
Raskausdiabeteksen hoito
Raskausdiabetes tulee ottaa vakavasti, sillä se vaikuttaa sekä sikiön että äidin terveyteen. Sikiö voi kasvaa raskausdiabeteksen vuoksi liian suureksi ja sen elintoimintojen kehittyminen voi hidastua. Lisäksi riski ennenaikaiseen synnytykseen kasvaa. Raskausmyrkytyksen riski on myös korkeiden sokeriarvojen vuoksi kohonnut.
Synnytyksen jälkeen raskausdiabeteksen vuoksi vauvan omia sokeriarvoja seurataan erityisen tarkkaan. Vastasyntyneen veren glukoosiarvo voi laskea liian matalalle (hypoglykemia), jolloin on heti aloitettava suonensisäinen glukoosihoito.
Äidillä on raskausdiabeteksen vuoksi riski myöhemmin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Raskausdiabeetikon lapsen kohdalla tulee seurata ylipainoa ja mahdollista häiriötä veren sokeritasapainossa tai metabolisen oireyhtymän puhkeamista.
Raskausdiabetesta voidaan kuitenkin hoitaa ja ennaltaehkäistä, jotta tulevat haitat ja ongelmat voidaan välttää. Hoidon tavoite on saada verensokeri mahdollisimman lähelle normaalia sokeritasapainoa. Ensisijainen hoitomuoto on ruokavalio ja liikunta. Näin pyritään hillitsemään raskauden aikana liiallista verensokerin ja painon nousua.
Vasta kun elämäntapamuutokset eivät tehoa tarpeeksi, otetaan käyttöön lääkärin valvonnassa insuliinihoito. Ruokavaliossa painotetaan runsasta kuidun saantia ja tasaista ateriarytmiä. Verensokeri pysyy tasaisena, kun syö usein ja vähän kerrallaan. Hyviä kuidun lähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, kasvikset ja vihannekset, juurekset ja palkokasvit sekä marjat ja hedelmät.
Asiantuntijakirjoittaja: Riia Siivikko, kätilö
Kun minulla todettiin raskausdiabetes
Ensimmäisen raskauteni aikana sain oppia, että kehon normaaliolosuhteilla ei välttämättä ole raskauden aikana mitään merkitystä. Itselleni raskausdiabetes tuli täytenä yllätyksenä. Se oli ehkä viimeinen asia, jonka kuvittelin häiritsevän omaa raskauttani. Sokeriarvoni ovat olleet matalat, kun niitä on aika ajoin laboratoriokokeissa testattu, eikä kukaan ole koskaan edes maininnut, että niitä tulisi erityisesti seurata.
Perinnöllisyystekijöiden pitäisi myös olla aika minimissä, kun diabetekseen sairastuneita ei suvussani ole. Lisäksi olen koko ikäni harrastanut liikuntaa ja ollut normaalipainoinen. Syön ihan perusterveellistä ruokaa ja olen joutunut pitämään säännöllistä ruokarytmiä matalien sokeriarvojen ja matalan verenpaineen vuoksi.
Liiallinen sokerin käyttö ei muutenkaan omalla kohdallani ole ollut ongelma. Päinvastoin en ole voinut ymmärtää, miten kukaan kykenee syömään kerralla puolikkaan suklaalevyn, kokonaisen karkkipussin tai paketin jäätelöä. Pidän kyllä makeasta, mutta minulle tulee jo pienestä määrästä yleensä vähän huono olo, joten syöminen loppuu viimeistään siihen.
Ensimmäisen raskauteni aikana kävin neuvolan kautta saadulla lähetteellä sokerirasituskokeessa viikolla 25. Tulokseni eivät olleet hälyttäviä, mutta raskausdiabetes kuitenkin todettiin ja muutoksia oli tehtävä.
Raskausdiabeteksen osalta viitearvot ovat:
- paastoarvo ≥ 5,3 mmol/l
- yhden tunnin arvo ≥ 10,0 mmol/l
- kahden tunnin arvo ≥ 8,6 mmol/l.
Kun ensimmäisen raskauteni aikana minulle todettiin raskausdiabetes, oli kahden tunnin sokeriarvoni se murheenkryyni, joka oli koholla. Muut arvot olivat juuri ja juuri viitearvojen alla, mutta kahden tunnin kohdalla arvo oli 8,8 mmol/l. Raskausdiabetes todetaan, kun yksikin arvo ylittää viitearvon.
Olin tuloksesta todella ihmeissäni ja pohdin kovasti, mitä syitä tähän voisi olla. Keskustelin tuttujen lääkäreiden kanssa, mutta kukaan ei oikeastaan voinut auttaa. Neuvolassa minut ohjattiin diabeteshoitajalle, jolta sain raskausdiabeteksen ruokavalioon liittyviä ohjeita ja täytin ruokapäiväkirjaa.
Sain myös kotiin seurantaa varten verenglukoosin mittaukseen pienen laitteen ja mittausliuskat. Mittauksessa veren glukoosiarvojen tulee olla ennen aamiaista alle 5,5 mmol/l ja tunnin kuluttua ateriasta alle 7,8 mmol/l.
Verensokeriarvoni olivat aina mittauksen jälkeen hyviä ja viitearvot reilusti alle tavoitteiden. Itse mittaus tehdään sormenpäähän pistetystä veripisarasta. Kädet pestään ja pistolaitteeseen kiinnitetään aina uusi neula verinäytteen ottamista varten. Veripisarat kerätään mittausliuskaan, joka asetetaan erilliseen mittauslaitteeseen. Toimenpide on melko helppo, ja aluksi kaikki sujuikin hyvin. Muutaman viikon jälkeen sormenpääni olivat todella kipeät ja arat, eikä pistokohdan vaihtaminen auttanut yhtään.
Sokerirasitus tehtiin minulle heti kesäloman jälkeen, jonka vuoksi olin itse alkanut epäillä ruokavalioni olleen loman aikana tavallisesta poikkeava. Oli aika kuuma kesä, ja join esimerkiksi paljon seljankukkamehua. Kun tutkin sitä tarkemmin, huomasin yllätyksekseni sen sisältävän paljon sokeria. Veteen sekoitettava tiiviste oli tuntunut raikkaalta vaihtoehdolta, mutta oli tosiasiassa aikamoinen sokeripommi.
Lisäksi olin ihan varmasti syönyt normaalia enemmän jäätelöä ja varmaan myös muita herkkuja loman aikana. Seurasin tarkasti ruokavaliota, ja kotona mitatut sokeriarvot olivat koko ajan alle viitearvojen. Samalla sormenpääni olivat yhä huonommassa kunnossa. Pyysin neuvolasta, olisinko saanut tehdä sokerirasituksen uudestaan, mutta en saanut siihen lupaa. Käännyin yksityisen lääkäriaseman puoleen ja siellä sain tehdä täsmälleen saman glukoosikokeen uudestaan.
Kokeiden välissä oli viisi viikkoa, jonka aikana olin haukkana seurannut omaa ruokavaliotani. Ja uuden sokerirasituksen tulokset olivat tosiaan muuttuneet. Paastoarvoni oli hyvä ja aika reilusti alle 4,3 mmol/l, tunnin arvoni oli myös hyvin alle viitearvon.
Ennen kaikkea aikaisemmassa mittauksessa murheen aiheuttanut ja raskausdiabeteksen viitearvon ylittänyt kahden tunnin mittaus oli vain 7,4 mmol/l eli hienosti alle viitearvon 8,6 mmol/l. Tämä arvo ei ollut ainoastaan alle viitearvon, mutta ruokavalion johdosta se oli laskenut 1,4 mmol/l edellisestä mittauksesta.
Sovimme lääkärin kanssa, että jatkan tarkkaa ruokavalion seurantaa, mutta minun ei tarvitse enää pistää kotimittarilla. Aina välillä voisin tehdä tarkistusmittauksen, mutta muuten tarkka ruokavalio riittäisi hoidon seurantaan. Huh, mikä helpotus, mutta nyt ei auttanut muu kuin olla ruokarytmin ja ruokavalion osalta tiukka ja huolellinen.
Esikoiseni ollessa kuusi kuukautta minulle tehtiin neuvolan lähetteellä uudestaan sokerirasitus. Kehoni oli lähes normaalitilassa, koska olin myös lopettanut siinä vaiheessa imetyksen. Silloin mitatut arvot olivat myös todella matalat, vastaavasti kuin minulla aina aikaisemmin mitatut arvot.
Sokerirasituskokeen tekeminen tuntui melkein mahdottomalta, kun en ollut raskaana. En meinannut saada juotua hirvittävän makeata ja inhottavaa sokeriliuosta. Hoitaja toppuutteli, että kaikki on pakko juoda, ja sain todella pinnistää, etten oksentanut kaikkea pihalle. Hoitaja antoi tarkat ohjeet, että missään vaiheessa glukoosikoetta ei saa oksentaa.
Ensimmäisen tunnin kävelin edestakaisin käytävällä ja yritin vain hengittää, olo oli niin hirveä. Toisen tunnin aikana oloni oli hieman parempi, mutta en edelleenkään voinut istua tai lukea mitään. Raskaana ollessani sokeriliuoksen juominen ei tuottanut mitään vaikeuksia, ja istuin koko kokeen ajan lukemassa lehtiä ja selailemassa kännykkää.
Jälkikäteen voin vain todeta, että ilmeisesti omalla kohdallani raskaus teki sen, että pystyin aivan eri tavalla syömään sokeria. Pahaa oloa ei näköjään tullut edes suurista määristä. Mutta kehoni ei sitä kestänyt, ja normaalit hälytyskelloni olivat täysin pois pelistä. Kaikkea sitä keholle raskauden aikana tapahtuu!
Kirjoittaja: Sari Järvinen, farmaseutti
Tutustu myös Sarin omaan raskausajan blogiin
Lisätietoa asiasta ja tiedon lähteet:
Raskausdiabetes, Diabetesliitto
Raskausdiabetes, Käypähoitosuositus, Duodecim
Raskausdiabeteksen huolellinen hoito edistää sekä odottavan äidin että syntyvän lapsen hyvinvointia, Terveyskirjasto, Duodecim
Raskausdiabetes, Terveyskylä, Naistalo.fi
Raskausdiabetes ja ruoka,
HUS-ravitsemusterapeutit, neuvolan ohje