Riisin keittäminen
- kaksi helppoa tapaa
Riisipaketin kyljestä löytyy aina keitto-ohjeet. Riisin ja veden määrä riippuvat lajikkeesta, samoin keittoaika ja toimintatapa.
Tavallisen lisukkeena käytettävän riisin keitän kahdella eri tapaa. Joko imeytän nesteen riisiin keittämisen aikana tai valuutan pois ylimääräisen nesteen keittämisen jälkeen.
Muista aina huuhtelu:
- aloita huuhtelemalla riisi vedessä sekä
- liota kulhossa, näin poistuu pölyt, mahdolliset roskat ja ylimääräinen tärkkelys.
Nesteen imeytyksessä käytetään 1 osa riisiä ja 2 osaa vettä:
- Riisi kaadetaan kattilaan ja suoraan kylmään veteen.
- Sitten vasta kiehautetaan vesi, lisää suola ja sekoita kerran.
- Suolan pitää maistua vedessä, tarkista maku!
- Anna kiehua noin 10 minuuttia, sen jälkeen laske lieden lämpöä pienemmälle
- Jatka hiljalleen keittämistä kannen alla 5 minuuttia
- Nosta sen jälkeen kattila kokonaan liedeltä ja odota vielä hetki.
- Nosta kansi ja sekoita lusikalla riisiä kevyesti.
- Älä nosta kantta keittämisen aikana sillä tarkoitus on pitää vesihöyry kattilan sisällä, silloin höyry kypsentää riisin ja pitää sen kuohkeana.
Kun ylimääräinen neste valutetaan pois, käytetään 1 osa riisiä ja 5 osaa vettä:
- Kiehauta vesi ja mausta suolalla.
- Suolan pitää maistua vedessä, tarkista maku!
- Lisää riisi ja keitä 15 minuuttia ilman kantta.
- Kaada riisi siivilän läpi ja tarjoile.
Huomio, että risoton valmistukseen tai sushiriisin keittämisen on eri ohjeet kuin tavallisen riisin keittämiseen.
Aito italialainen risotto on klassikko, joka nautitaan sellaisenaan tai lisukkeena. Katso videoni kuinka risotto valmistetaan. Huomaat, ettei risoton keittäminen ole vaikeaa, kunhan olet valinnut oikeanlaisen riisin ja imeytät nesteet ohjeiden mukaan.